Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Knistern der zeit christoph schlingensief und sein operndorf in burkina faso jpg 540x290 q95 box 25018941005 crop detail upscale

Knistern der Zeit - Christoph Schlingensief und sein Operndorf in Burkina Faso

Sibylle Dahrendorf / DEUZE, 2012

Filmavond rond de in 2010 gestorven controversiële theatermaker en kunstenaar Christoph Schlingensief. De Berlijnse Aino Laberenz, Schlingensiefs weduwe, is aanwezig om over het bijzondere project van haar man in Burkina Faso te vertellen.

Plakati zoom

Schlingensief, die vanaf de jaren negentig opzien baarde als “Bürgerschreck” met geruchtmakende performances, theaterstukken, operabewerkingen (Parsifal in Bayreuth), films (Das deutsche Kettensägen Massaker) en de actie Bitte liebt Österreich (2000), werd rond 2008 ernstig ziek; hij overleed in 2010 aan gevolgen van kanker. Een van zijn laatste grote projecten was het op poten zetten van een “operadorp” in Burkina Faso. Een “sociale sculptuur” noemde Schlingensief zijn initiatief, een plek waar plek waar leven en kunst in elkaar op zouden gaan. De samenvoeging van concertruimte, school, polikliniek en workshops werd REMDOOGO gedoopt. Met kunstenaars uit Europa en Burkina Faso realiseerde Schlingendorff er Via Intolleranza II, een “gematerialiseerde utopie”. Over het ontstaan van het dorp ten zuiden van de Sahara draaide Sibylle Dahrendorf de documentaire Knistern der Zeit…, dat zowel een emotionele evocatie is van de kunstenaar Schlingensief als een nuchter portret van hoe grootse idealen werkelijkheid kunnen worden.Schlingensiefs weduwe Aino Laberenz, scenografe, kostuumontwerpster en directeur van Festspielhaus Afrika gGmbH, komt naar EYE en praat over het werk van haar echtgenoot. Ook neemt ze drie zelden vertoonde korte Schlingensief-films mee uit de jaren tachtig: My Wife in Five (1985, 14”), Für Elise (1982) en trailers van Das Deutsche Kettensägen Massaker (1990), United Trash (1996) en Terror 2000 - Intensivstation Deutschland (1994).

Voertaal: Engels

Op woensdag 23 maart komt Aino Laberenz ook naar het Opera Forwards Festival (15 t/m 25 maart) voor een Talk.Samenwerking met Nationale Opera & Ballet. Voorstelling met pauze.

Details

Regisseur

Sibylle Dahrendorf

Productiejaar

2012

Productieland(en)

DEUZE

Originele titel

Knistern der Zeit - Christoph Schlingensief und sein Operndorf in Burkina Faso

0

Ondertiteling

ENG

Drager

Blu-ray

Knistern der zeit 7
20099570 jpg r 640 600 b 1 d6d6d6 f jpg q x xxyxx
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op