Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Kaboom 2024 Knits Island 1

Knit's Island

Quentin L'helgoualc'h, Ekiem Barbier, Guilhem Causse / FR, 2023 / 98 min.

"Don't shoot, I'm a documentarist."

poster Kaboom Animation Festival 2024

Stel je even voor dat de filmmaestro's Tarkovsky, Malick en Peter Watkins als gaming buddy's zich overgeven aan een online videogame. Hun missie: de dubbele levens ontwarren van de gamers die dit digitale rijk bewonen, als mens en als avatar. Het filmresultaat van die onderneming zou waarschijnlijk veel weghebben van het diepmelancholische en meeslepende Knit's Island. Maar misschien zouden deze drie legendarische regisseurs niet kunnen tippen aan de charmes van Ekiem Barbier, Guilhem Causse en Quentin L'helgoualc'h, het trio filmmakers achter deze unieke docu. Zonder oordelen te vellen over de mensen die ze ontmoeten, komen ze tot een fascinerend document over de mistige grenzen tussen de realiteit en virtuele werelden.

Uitgerust met camera's in plaats van zware wapens brachten Barbier, Causse en L'helgoualc'h maar liefst 963 uur door in de survivalgame DayZ, die een speelveld biedt van zo'n 250 vierkante kilometer. Natuurlijk lopen ze af en toe een zombie tegen het lijf, maar de primaire focus van het trio is van sociologische aard. Wie zijn deze mensen die na hun werk duizenden uren besteden in deze virtuele realiteit, zelfs tot het punt dat ze digitale herinneringen en ervaringen in het echte leven niet meer uit elkaar kunnen houden. Sommige van de avatars die de regisseurs leren kennen, leven in community's, anderen zijn dan weer eenzame zwervers. Maar allemaal doorkruisen ze dit digitale land om verschillende redenen. Toch is iedereen het over één ding eens: in deze vrije ruimte kan je zijn wie je maar wilt.

De online odyssee van de drie filmers, een logische opvolger van hun middellange film Marlowe Drive gemaakt met beelden uit GTA V, groeit uit tot veel meer dan een sociologische docu over online identiteiten. Knit's Island wordt gekneed tot een micro-epos over een kolossale speeltuin waar mensen komen en gaan. Of het nu een Afrikaanse man met te weinig geld voor internet betreft of een schattig vegan koppel met kinderen die hun vrije tijd besteedt aan het rondreizen in DayZ, deze spelers koesteren allemaal angsten en fantasieën binnen dit uitgestrekte universum. De film werd bekroond met de Burning Lights Prize op Visions du Réeel en is een aangrijpende reminder aan de kracht van digitale landschappen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Quentin L'helgoualc'h, Ekiem Barbier, Guilhem Causse

Productiejaar

2023

Productieland(en)

FR

Lengte

98 min.

Taal

French, English

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Kaboom 2024

Home sweet home. Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Thuis is waar het hart is. Er is geen plek zoals thuis. Wat betekent thuis voor jou? Wat als het niet langer een plaats is, maar een object, een persoon, een herinnering, een smaak, een taal, een geur of een beeld?

Lees meer
campagnebeeld  Kaboom Animation Festival 2024
Kaboom 2024 Knits Island 2
Kaboom 2024 Knits Island 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op