Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Knor (Mascha Halberstad, NL/BE 2022)

Knor

Mascha Halberstad / NL, 2022 / 72 min.

Het is vermoedelijk de allerbewerkelijkste filmtechniek: stop-motion animatie. Nederland heeft een fraaie traditie in het genre, van Joop Geesink tot Job, Joris en Marieke. Zijn de laatsten ondertussen op computeranimatie overgestapt, regisseur Mascha Halberstad beoefent in Knor het oude handwerk. Met verrukkelijk resultaat, afgezien van die grote hoeveelheid (nep)varkenspoep natuurlijk...

poster Knor (Mascha Halberstad, NL/BE 2022)

Eigenlijk had Babs op een hondje gerekend, maar van opa, die speciaal voor haar negende verjaardag uit Amerika is overgekomen, krijgt ze een varkentje: Knor. Is het voor Babs liefde op het eerste gezicht, voor haar ouders ligt dat net even anders. Want tijdens een vrolijk rondedansje in de huiskamer poept Knor de hele boel onder. Hoog tijd voor een puppycursus. Ondertussen blijkt opa een verborgen agenda te hebben. Ooit werd hij tijdens een worstenmakerswedstrijd gediskwalificeerd, en nu is het tijd voor revanche...

Voor haar debuut zocht regisseur Mascha Halberstad naar een verhaal dat zich zou lenen voor stop-motion animatie, maar in de geest van haar literaire held Roald Dahl ook een donker randje mocht hebben. Ze vond het in De wraak van Knor van schrijfster Tosca Menten. Knor is dan ook meer dan alleen een kinderfilm geworden. Oerhollands van decor, maar niet alleen maar knus.

Met de stemmen van: Hiba Ghafry, Kees Prins, Matsen Montsma, Jelka van Houten, Henry van Loon, Loes Luca, Johnny Kraaijkamp, Alex Klaasen, Remko Vrijdag.

Na de hoofdfilm: Koning Worst

Na afloop is de film Koning Worst (Mascha Halberstadt, NL 2022, 22') te zien. Heerlijke prequel van de animatiefilm Knor, waarin te zien is wat eraan het verhaal vooraf ging. Wanneer Greetjes vader, slager Tuitjes, de strijd aangaat met zijn Italiaanse concurrent Smakkerelli, staat het voorheen zo rustieke dorpje Moppel op zijn kop. Tuitjes verliest klanten, en Greetje misschien ook haar grote liefde Nol.

Lof voor Knor

…prachtige Nederlandse animatie met een Roald Dahl-vibe…knap…schot in de roos…mooi…opvallend volwassen kinderfilm die op alle fronten overtuigt. De animaties zijn prachtig en de dialogen gevat: het uitmuntende tableau van stemacteurs geeft zelfs de kleinste rol kleur…ontroerend… (***** NRC Handelsblad)

...Meesterlijk...Met hart en ziel...Je kijkt je ogen uit...subliem...Zó ontzettend mooi gemaakt... (***** Algemeen Dagblad)

...met liefde gemaakt......aaibaar en ontzettend charmant...professioneel...Knor is onweerstaanbaar...klopt aan alle kanten. (**** De Volkskrant)

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Mascha Halberstad

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

Originele titel

Knor

Lengte

72 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

still Knor (Mascha Halberstad, NL/BE 2022)
still Knor (Mascha Halberstad, NL/BE 2022)
kleurplaat Knor (Mascha Halberstad, NL/BE 2022)

Kleurplaat

Wild van Knor? Download hier de plaat en blaas kleur in de wereld van Babs en haar varkentje!

Download de kleurplaat
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op