Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Kolya1

Kolya

Jan Sverák / GB, FR, CSHH, 1996 / 105 min.

Concert met Tsjechische romantische muziek van Dvorak: Sonatine opus 100, live uitgevoerd door Joris van de Berg (cello) en Martijn Willers (piano).

Kolyaposter

Aansluitend de Tsjechische film Kolya, over een rokkenjagende cellist die na een schijnhuwelijk opeens voor een jongetje moet zorgen. Op de afterparty in EYE Arena (22.15) speelt de Cello Brigade, een project van conservatoriumstudenten.

Winnaar van de Oscar en Golden Globe voor beste buitenlandse film. Praag, 1988, vlak voor het Oostblok uit elkaar zou vallen. Een rokkenjagende cellist is op non-actief gesteld nadat hij als “politiek onbetrouwbaar” is bestempeld, en schnabbelt wat bij als cellist op het Praagse crematorium.

Als hij instemt met een schijnhuwelijk met een Russische vrouw, die daarna spoorslags verdwijnt, blijft hij achter met haar Russisch sprekende vijfjarige zoontje. Ondanks de vele spraakverwarringen ontstaat er een steeds hechtere band tussen de twee. In de innemende, veelgeprezen film komt muziek voor van de Tsjechische componisten Janacek, Smetana en Dvorak.

Details

Regisseur

Jan Sverák

Productiejaar

1996

Productieland(en)

GB, FR, CSHH

Originele titel

Kolya

Lengte

105 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Kolya2 0
Kolya3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op