Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Le salaire de la peur eye filmmuseum1

Koolhoven & Simons: Trucker Night

Martin Koolhoven en Ronald Simons loodsen je als vanouds door het landschap van de genrefilm. Vanavond op de snijtafel: de truckerfilm. Met bijzondere aandacht voor Le salaire de la peur, Henri-Georges Clouzots ontvlambare meesterwerk. Yves Montand is de coole avonturier die een met dynamiet beladen truck door de jungle rijdt. Baoumm! Of toch niet? 

Poster le salaire de la peur eye filmmuseum

Filmmaker Martin Koolhoven en Eye-programmeur Ronald Simons buigen zich over de bijzonderheden van een onderhand wat vergeten genre: de truckerfilm. Aan welke voorwaarden moet een film voldoen om zich met dit label te tooien?

Koolhoven en Simons praten je bij met clips en trailers uit een gietijzeren genre. Denk Harley Cokeliss' Battletruck (1982), Sam Peckinpahs Convoy (1978), George Millers Mad Max: Fury Road (2015) of Vendetta dal futuro (1986) van Sergio Martino. Ode aan de trucker, de existentiële cowboy met het eenzame stuur in de knuisten.

Na de pauze komt de zenuwslopende hoofdfilm:

Le salaire de la peur (Henri George Clouzot, FR 1953, 131')

Vier desperado”s zitten vast in een dorpje in Midden-Amerika. Om hun vrijheid te verkrijgen doen ze alles… Zoals twee vrachtwagens met een lading nitroglycerine naar een afgelegen olieveld vervoeren. De weg is slecht, bij de geringste schok is het gedaan…

Mario (Yves Montand) is de man die double-clutchend het hoofd koel houdt in de cabine van een auto die op springen staat. Truckersdrama pur sang won zowel de Gouden Palm (Cannes) als de Gouden Beer (Berlijn).

Vertoning op 4K, met dank aan het Institut français des Pays Bas.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
Le salaire de la peur eye filmmuseum4
Le salaire de la peur eye filmmuseum3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op