Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Olifantenvoeten

Korte films Esther Rots & Dan Geesin - 1

Bij Retrospekt, de nieuwe lange speelfilm van Esther Rots, zijn deze avond zeven bijzondere korte films te zien die ze (co)regisseerde of produceerde voor Dan Geesin, met wie ze veel samenwerkt.

De tuin

De tuin (2000, 11')In de tuin van een rijke familie is iedereen rustig bezig. Langzaam verschuift het perspectief naar de tuinman die de ontluikende liefde tussen de dochter en de stalknecht nauwgezet volgt. Als zij uit zijn gezichtsveld verdwijnen slaat zijn fantasie op hol, breekt het paard los en is de chaos compleet.

Speel met me (2002, 13')In een zomers Hollands landschap laat een jonge vrouw zich door een bootje door het water slepen. Zij liefkoost slaperig het water en valt ten prooi aan de absurde logica van haar dagdromen. Geselecteerd voor de kortefilmcompetitie in Cannes.

Ik ontspruit (2003, 15')Geselecteerd voor het hoofdprogramma van Cannes 2003. Een vrouw keert terug naar het ouderlijk huis dat ze verliet toen ze zes jaar oud was. De koude winter wordt een zomer vol geuren en herinneringen; herinneringen aan een botsing met de fiets, een omgewaaide boom en een kruiptocht door het omringende struikgewas. Binnen is het huis stil en vertrouwd - totdat er iemand in nood schreeuwt.

Dialoogoefening (2005, 10')Een 35-jarige Amsterdamse vrouw klaagt in een onophoudelijke gefrustreerde woordenstroom. Haar behoefte het aangedane onrecht uit te schreeuwen breekt niet door haar opvoeding heen van 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'.

Olifantenvoeten (2011, 15')De van oorsprong Amerikaanse Thomas heeft zijn eerste werkdag als pompbediende in de nachtdienst van een benzinestation. Lastige klanten, een benzinedief, een onverstoorbare zwerver en een passerend vrijgezellenfeest maken hem duidelijk dat hij een vreemdeling is in een vreemd land. Maar er komt contact van onverwachte zijde. Winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2011 (Nederlands Film Festival) en de Propeller Award 2012 (Motovun Film Festival Kroatië.

Evolutie van soorten (2011, 9”)Dansfilm over een groep jongeren die op het bouwterrein van de Noord/Zuidlijn een toevallig openstaande deur binnenglipt. Half free runnend bewegen ze zich de trap af en komen dan op een half onder water staande bouwterrein. Dansend hangen ze rond, zoals jongeren doen. Tot een groep bouwvakkers arriveert en een wervelende vlucht onder de grond begint. Choreografie Melissa Ellbenger.

Vloed (2005, 10”)'We trokken naar het platteland, omdat we iets zochten (...) wat we thuis niet konden vinden.' Met die liedtekst begint en eindigt deze dialoogloze experimentele film. Een broer en zus kamperen bij een weiland. Losse geluiden (een rits, een schommel) op een stille achtergrond begeleiden het opzetten van de tent en het maken van een stropop, terwijl wolken regen voorspellen. 's Nachts licht een zaklamp details uit in het donker.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op