Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Koyaanisqatsi 1

Koyaanisqatsi

Godfrey Reggio / US, 1982 / 86 min.

Wervelend en hypnotiserend in beeld en geluid, dit klassieke baanbrekende beeldessay over mens, natuur en technologie. De natuur is groots. De mens bouwt, rijdt, reist, werkt, wriemelt en wrikt zich erdoorheen tot het niet meer gaat.

poster IDFA 2023

‘Koyaanisqatsi’ verwijst naar een begrip in de taal van de Noord-Amerikaanse Hopi-stam, en betekent zoveel als ‘leven uit balans’, of ‘gek leven’. In diepe basstemmen galmt het woord bezwerend over de beelden van Godrey Reggio’s beroemde visuele essay uit 1982.

Het beeldessay begint met een reeks indrukwekkende landschappen waaruit de macht en pracht van de natuur spreekt. Gaandeweg doet de mens zijn intrede, culminerend in volle snelwegen, hectische treinstations en lopende bandwerkers, bewegend op het ritme van de muziek van Philip Glass. Steeds zenuwachtiger klinken de strijkers en blazers, steeds sneller gaan de autootjes en de poppetjes. Steeds sneller, steeds drukker, steeds ingewikkelder – en dit was nog vóór het internettijdperk.

Met zijn Qatsi-trilogie (Koyaanisqatsi was het eerste deel) wilde Reggio aantonen welke plek de mens en zijn technologische ontwikkelingen innamen in de natuur. Door beelden te versnellen, te herhalen of juist te vertragen benadrukt hij de vergankelijkheid van dit alles. Wat is een wolkenkrabber nou helemaal, vergeleken bij een grillige rotsformatie die miljoenen jaren in de maak was?

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Godfrey Reggio

Productiejaar

1982

Productieland(en)

US

Lengte

86 min.

Taal

none

Ondertiteling

NONE

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op