Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
1422532801 942f1d8

Koza

- Ostrochovský / SK, CZ, 2015 / 75 min.

Nog een keer moet hij de ring in, Koza. Om het geld, niet om de eer. De voormalige bokskampioen vocht ooit op de Olympische Spelen van 1996, maar nu heeft hij moeite de eindje aan elkaar te knopen en blijkt zijn vriendin zwanger. Regisseur Ivan Ostrochovský schetst in precies gekadreerde beelden het leven achter de schermen van de boksring, waar meer nederlagen worden geleden dan overwinningen gevierd.  

Poster koza b1 tezienindittheater 2 web

Telden vroeger de zeges, nu gaat het erom hoeveel klappen Koza kan incasseren: na een ronde verlaat hij meestal de ring, de voormalige kampioen is een verliezer geworden. Koza vecht voor geld, niet voor de eer. Geld dat bedoeld is om de abortus van zijn vriendin Miša kunnen betalen – al hoopt Koza dat zijn geliefde van gedachten zal veranderen.

De Slowaakse bokskampioen Peter Baláž speelt zijn rol met verbluffend naturel, regisseur Ivan Ostrochovský filmde buiten de touwen van de boksring en leverde een melancholische roadmovie af over het harde bestaan van een ex-sporter die zijn draai niet kan vinden.

Koza werd geprezen als een verrassende verkenning op de grens van feit en fictie: de niet-professionele acteurs spelen zichzelf – ze ogen volkomen authentiek en geloofwaardig – in een verhaal dat raakvlakken vertoont met hun eigen levens maar toch verzonnen blijkt.

De film werd geselecteerd voor tal van internationale festivals en genomineerd voor de European Film Award 2015 en de Best First Feature Award van de Berlinale.

“...intrigerende speelfilmdebuut...treffende metafoor... (**** De Filmkrant)

“…onvergetelijk moment van wrange schoonheid… (**** De Volkskrant)

“ …ontroerend…pakt goed uit…authentiek drama… (**** Het Parool)

Details

Regisseur

- Ostrochovský

Productiejaar

2015

Productieland(en)

SK, CZ

Originele titel

Koza

Lengte

75 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP non-encrypted, DCP

1422532815 66eb50e
1422532808 7222753
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op