Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Kreuzweg1 0

Kreuzweg

Dietrich Brüggemann / DE, 2014

In 14 strakke, meeslepende hoofdstukken volgen we de indrukwekkende kruisweg van een Duits tienermeisje dat op haar eigen wijze de 14 staties van Jezus wil doorlopen om een heilige te worden. Winnaar van de Zilveren Beer Beste Scenario op het Filmfestival Berlijn.

Kreuzwegposter

De teruggetrokken veertienjarige Maria behoort tot een fundamentalistische katholieke gemeenschap. Ze wil een heilige worden waar ze als kind al zo veel over heeft gehoord, en doorloopt daarvoor op geheel eigen wijze de 14 staties, net zoals Jezus deed op zijn weg naar Golgotha. Opvallend aan het prachtig gefilmde Kreuzweg is de strakke vorm, die net zo streng is als de geloofsleer - de camera beweegt slechts drie keer. Onderverdeeld in 14 hoofdstukken opgenomen in één take, die de namen van de staties dragen (Jezus is ter dood veroordeeld, Jezus draagt zijn kruis) ontvouwt zich een meeslepend verhaal van een meisje dat verstrikt raakt in een streng religieuze opvoeding en haar verlangen om het juiste te doen.

Regisseur Dietrich Brüggemann toont hoe religie troost kan bieden in moeilijke tijden, maar tegelijkertijd elke vorm van persoonlijke groei kan tegenhouden, wat vooral voor een tiener problematisch is. Kreuzweg is echter geen regelrechte veroordeling van religie, maar observeert enkel de verwoestende gevolgen van door het geloof opgelegde regels.

Details

Regisseur

Dietrich Brüggemann

Productiejaar

2014

Productieland(en)

DE

Originele titel

Kreuzweg

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Kreuzweg2
Kreuzweg3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op