Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
La camarista eye filmmuseum1

La camarista

Lila Avilés / MX, 2018 / 102 min.

De camera volgt het leven van Eve, een van de schoonmaaksters in het luxe Hotel Presidente in Mexico-Stad. Eve is een van de vele Mexicanen die het hoofd net boven water houdt en hoopt op een betere toekomst voor de kinderen. Wat gaat er door haar heen? Hoe kijkt ze naar de rijken in het hotel van wie ze de kamers doet?

Poster la camarista eye filmmuseum

“Klein maar taai”. Dat zegt een collega over de 24-jarige Eve, het kamermeisje dat werkt op afwijkende uren om meer te verdienen. We zien Eve bedden opmaken, stofzuigen, wc”s poetsen en door de gangen, lopen van Hotel Presidente, een meer dan veertig verdiepingen tellend luxe hotel.

connecties

Eve is onverstoorbaar, werkt hard en hoopt ooit op de 42ste verdieping terecht te komen, waar de luxe plus-suites zijn. Daarvoor moet je echter connecties hebben bij de hotelleiding. Intussen monstert het kamermeisje wat de rijken achterlaten in hun kamers: bezoedelde lakens, achteloos op de grond gegooide kleren, parfum en lipstick. Wat gaat er in haar om?

repeterende breuk

La camarista, het speelfilmdebuut van Lila Avilés (Mexico, 1982), schetst onnadrukkelijk, met weinig dialoog, een portret van de sociale ongelijkheid in Mexico. Bijzonder is dat de camera vrijwel de hele film lang binnenskamers blijft, waardoor een claustrofobisch effect ontstaat; Eve lijkt gevangen in een repeterende breuk van zich herhalende dagen.

La camarista won de Juryprijs van World Cinema Amsterdam 2019.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Lila Avilés

Productiejaar

2018

Productieland(en)

MX

Originele titel

La camarista

Lengte

102 min.

Taal

Spanish, French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Women Make Film

Vorig jaar presenteerde Eye het filmprogramma Women Make Film, een alternatieve versie van de filmgeschiedenis met vrouwen in de hoofdrol. Vrouwen speelden vanaf de begintijd van de cinema een belangrijke rol. Ze stonden achter de camera, regisseerden en waren soms ook producent.

Lees meer
campagnebeeld Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, GB 2019)
La camarista eye filmmuseum2
La camarista eye filmmuseum3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op