Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still La Chimera (Alice Rorhwacher, IT 2023)

La chimera

Bekijk trailer

Alice Rohrwacher / IT, FR, CH, 2023 / 131 min.

Isabella Rossellini en Josh O’Connor schitteren in Alicia Rohrwachers nieuwste. O’Connor is Arthur, een voormalig archeoloog die met een bende dakloze jongeren Etruskische graven schendt en de opbrengst verkoopt. Ondertussen rouwt hij over een gestorven geliefde en bezoekt haar moeder (Rossellini). 

poster La Chimera (Alice Rorhwacher, IT 2023)
Hij ziet er wat haveloos uit in z’n verkreukelde witte zomerpak, eeuwige sigaret in de mondhoek. De jonge Engelsman, voorheen keurig archeoloog, is in Toscane. Deed hij eerder wetenschappelijk onderzoek, nu jaagt op hij kostbare juwelen uit de Oudheid om ze voor veel geld te verkopen op de zwarte markt voor verzamelaars.

Op zijn tochten wordt Arthur vergezeld door een troep dakloze jongeren die hem helpen met opgraven; ze dragen Arthur op handen vanwege zijn feilloze vermogen om de kunstschatten van de Etrusken te vinden. Ondertussen maakt de Engelsman een verloren indruk; hij rouwt om het verlies van zijn grote liefde Beniamina.

Aards en spiritueel

La chimera is een reis die zich afspeelt tussen de levenden en de doden, tussen bossen en steden en tussen de eenzamen en de feestenden. De film viert het leven en is een bespiegeling over verlies en rouw. Rohrwacher (Lazzaro felice, Le meraviglie) legt de schoonheid van het Toscaanse landschap vast en treft het karakter van de inwoners; ze gebruikt hiervoor drie verschillende (analoge) filmtypen: 35mm, 16mm en Super16-mm, ieder met z’n eigen karakteristiek en toonwaarde, van aards naar spiritueel.

Josh O’Connor (Arthur) was eerder te zien in God’s Own Country en als de jonge prins Charles in de netflixserie The Crown; Isabella Rossellini speelt elegant Beniamina’s verstrooide moeder Flora.

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Alice Rohrwacher

Productiejaar

2023

Productieland(en)

IT, FR, CH

Originele titel

La chimera

Lengte

131 min.

Taal

Italiaans, Engels

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still La Chimera (Alice Rorhwacher, IT 2023)
still La Chimera (Alice Rorhwacher, IT 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op