Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still La grande illusion (Jean Renoir, FR 1937)

La grande illusion

Jean Renoir / FR, 1937 / 117 min.

Jean Renoirs klassieker geldt nog steeds als krachtig anti-oorlogsstatement. Vier Franse krijgsgevangenen in WOI proberen om de haverklap te ontsnappen, in eendrachtige samenwerking. Met onder anderen Jean Gabin en Erich von Stroheim, als archetypische Duitse officier.

poster La grande illusion (Jean Renoir, FR 1937)

In 1937 was de Tweede Wereldoorlog nog maar drie jaar verwijderd van ontbranden. De grote Franse regisseur Jean Renoir (La règle du jeu, La bête humaine) voorvoelde het onheil en wilde waarschuwen voor de horror van de oorlog.

In La grande illusion keert Renoir terug naar WOI; vier mannen, de aristocraat De Bouldieu (Pierre Fresnay), de arbeider Maréchal (Jean Gabin), de nouveau riche Rosenthal (Marcel Dalio) en de variétékomiek Cartier (Julien Carette) zijn krijgsgevangen gemaakt en ondernemen steeds opnieuw ontsnappingspogingen. Opgeven is geen optie.

Renoir toont hoe de mannen in eendrachtige samenwerking verschillen in afkomst en klasse overbruggen – hun pogingen zijn tragikomisch en vormen een krachtig protest tegen oorlog.

Hartverscheurend avontuur

“Dit is het verhaal van mensen zoals u en ik, verloren in een hartverscheurend avontuur dat we oorlog noemen", zei Renoir over zijn film, een combinatie van autobiografie, humanistisch statement en politiek traktaat over de allesverwoestende oorlog.

La grande illusion is ook een vaarwel aan een wereld op het punt van verdwijnen: officier De Bouldier raakt bevriend met de Duitse officier Von Rauffenstein (archetypische rol van Erich von Stroheim): beiden vertegenwoordigen de normen en waarden van de 19e-eeuwse aristocratie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jean Renoir

Productiejaar

1937

Productieland(en)

FR

Originele titel

La grande illusion

Lengte

117 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still La grande illusion (Jean Renoir, FR 1937)
still La grande illusion (Jean Renoir, FR 1937)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op