Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still La grande vadrouille (Gérard Oury, FR/GB 1966)

La grande vadrouille

Gérard Oury / FR, GB, 1966 / 132 min.

Louis de Funès en Bourvil schitteren als excentrieke dirigent en huisschilder die twee Britse piloten helpen en de Duitse bezetter achter zich aan krijgen. Komedieklassieker par excellence stond decennialang nummer één op de Franse ranglijst van best bekeken films aller tijden.

poster La grande vadrouille (Gérard Oury, FR/GB 1966)

Vertoning van een 4K-restauratie, gemaakt ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de film. La grande vadrouille was de eerste uitbundige Franse komedie over de Tweede Wereldoorlog, destijds nog een beladen onderwerp. Boven Parijs wordt een Engelse bommenwerper neergeschoten door de nazi's. Twee bemanningsleden komen terecht bij de naïeve, sympathieke Augustin (Bourvil) en de pretentieuze, voortdurend opgewonden dirigent Stanislas (Louis de Funès), met veel absurde situaties tot gevolg.

De komedie raakte een snaar in Frankrijk omdat het de overwinning op de nazi-Duitsers voorstelde als een Franse in plaats van een Amerikaanse of Russische verdienste. Ook zette Gerard Oury de Franse komedie voor het eerst op de kaart, met een vleugje maatschappijkritiek. De slapstick en visuele grappen gaan vooral over de verschillen in lichaamslengte, klasse en aanleg tussen het komische koppel. Zo liet hij het massaal toegestroomde publiek zien dat klassenverschillen diep zitten.

Louis de Funès speelde in meer dan honderd films. In de jaren 50 en 60 deed hij dat aan de zijde van de grootste Franse acteurs uit die periode, zoals Jean Marais, Jean Gabin, Fernandel en Yves Montand. De grootste bekendheid in Nederland kreeg hij als heetgebakerde gendarme in Saint-Tropez. Eye vertoont twee films van de onweerstaanbare komiek, naast La grande vadrouille ook L'avare.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Gérard Oury

Productiejaar

1966

Productieland(en)

FR, GB

Originele titel

La grande vadrouille

Lengte

132 min.

Taal

zonder

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still La grande vadrouille (Gérard Oury, FR/GB 1966)
still La grande vadrouille (Gérard Oury, FR/GB 1966)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op