Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still La notte (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

La notte

Michelangelo Antonioni / IT, FR, 1960 / 122 min.

Gestileerd drama over spirituele leegte in de naoorlogse periode. Marcello Mastroianni is de vastgelopen Milanese schrijver Giovanni, Jeanne Moreau zijn vervreemde echtgenote Lidia en Monica Vitti de verveelde flirt.

poster La notte (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

In La notte blijkt het zo aantrekkelijk vormgegeven leven van de Milanese elite – men bewoont glanzend moderne flats, kleedt zich in maat- en mantelpak en verplaatst zich per sportauto over de nieuwe ringwegen – bedrieglijk; achter de façade van goede smaak, rinkelende ijsblokjes in de Campari en beleefd-beschaafde gesprekjes schuilt de verveling.

Marcello Mastroianni (dit keer niet onder de regie van zielsverwant Fellini, maar in handen van de strenge intellectueel Antonioni) vertolkt een schrijver die zich emotioneel uitgehold voelt; zijn echtgenote Lidia (Jeanne Moreau) is van hem vervreemd en zijn flirts met diverse vrouwen brengen geen verlossing.

Ontnuchterende kijk

La notte vormt met L’avventura en L’eclisse de ‘liefdestrilogie’ waarmee Antonioni begin jaren zestig naam maakte als filmvernieuwer; niet de dialoog of de handeling stuwt de vertelling voort, maar de precieze beeldmontage. Gevoelens van vervreemding en haperende communicatie drukt Antonioni uit in een uitgekiende mise-en-scène en fotografische opnamen van steden en landschappen. Jeanne Moreau, Marcello Mastroianni en Monica Vitti geven Antonioni’s ontnuchterende kijk op de moderniteit overtuigend vorm.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Michelangelo Antonioni

Productiejaar

1960

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

La notte

Lengte

122 min.

Taal

Italian, French, English

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

Blu-ray

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still La notte (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)
still La notte (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op