Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still La piscine (Jacques Deray, FR/IT 1969)

La Piscine

Jacques Deray / FR, IT, 1968 / 120 min.

Vier mensen treffen elkaar rond een zwembad bij een luxe villa in Saint-Tropez. Geliefden Marianne (Romy Schneider) en Jean-Paul (Alain Delon) krijgen bezoek van Harry, Marianne’s ex-minnaar, en diens jonge, aantrekkelijke dochter Penelope (Jane Birkin). Als Jean-Paul zijn begerig oog op Penelope laat vallen, gaat alles mis.

poster La piscine (Jacques Deray, FR/IT 1969)

Eye vertoont deze nieuwe 4K-restauratie van La Piscine mede naar aanleiding van het recente overlijden van Jane Birkin, een prominent lid van de cast. In deze zwoele thriller Alain Delon en Romy Schneider om elkaar heen, met Jane Birkin op de achtergrond. De atmosfeer, in eerste instantie licht, landerig en aangenaam, wordt broeierig. De mannen en vrouwen belanden in een duistere erotische wals, voortgedreven door lage motieven. De bewegingen op het schaakbord van relaties zijn onvoorspelbaar, de stemming wordt geladen.

Verleidelijke onschuld

La Piscine brengt Alain Delon niet alleen samen met voormalige geliefde Schneider, maar ook met acteur Maurice Ronet, zijn tegenspeler in de Patricia Highsmith-verfilming Plein soleil. Romy Schneider is in topvorm en zet een markant personage neer dat met gemak de haar omringende mannen domineert. Jane Birkin, in haar eerste grote Franstalige rol, is de archetypische verbeelding van gecorrumpeerde verleidelijke onschuld.

Onderkoelde precisie

Met onderkoelde precisie schraapt regisseur Jacques Deray de beschermende huid van zijn personages weg en legt illusies, geheimen en herinneringen bloot. Daarvoor heeft hij weinig tekst nodig; hij bespiedt de acteurs met de camera, die als een vijfde personage in langzame, vloeiende bewegingen de protagonisten besluipt en bespiedt.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jacques Deray

Productiejaar

1968

Productieland(en)

FR, IT

Originele titel

La Piscine

Lengte

120 min.

Taal

French

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still La piscine (Jacques Deray, FR/IT 1969)
still La piscine (Jacques Deray, FR/IT 1969)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op