Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still La regle du jeu (Jean Renoir, FR 1939)

La règle du jeu

Jean Renoir / FR, 1939 / 110 min.

Amusante zedenschets is ook vernietigende kritiek op de hypocrisie van de Franse samenleving in de jaren dertig. Dat Renoir een gevoelige snaar had geraakt bewezen de felle, afwijzende reacties destijds. Twintig jaar later werd de film uitgeroepen tot een meesterwerk.

poster La regle du jeu (Jean Renoir, FR 1939)

‘Een exacte beschrijving van de bourgeoisie in onze tijd’. Dat stond Jean Renoir voor ogen stond met La règle du jeu, een langzaam in een tragedie ontaardende zedenkomedie die aanvankelijk niet goed ontvangen werd. Twintig jaar later prijkte de film op een door een door een internationaal gezelschap van filmcritici samengesteld lijstje van de tien beste films aller tijden. La règle du jeu is vanaf die tijd een erkend meesterwerk.

De satire van Jean Renoir, gemaakt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, werd door de Franse regering twintig jaar na de release verboden omdat die 'demoraliserend' zou zijn. De regisseur wilde het publiek dan ook niet behagen. In de film zien we een groepje welgestelde dames en heren de tijd doden op een kasteel. In hun liefdesjacht op elkaar spelen begrippen als fatsoen en integriteit geen rol.

De regels van het spel

Hypocrisie, leugenachtigheid en doortraptheid zijn ‘de regels van het spel’, die de traditionele normen en waarden van de burgerlijke moraal opzij schuiven. Dat klinkt naar zwaar filmdrama, maar het unieke van Renoir was dat hij zijn sociaal commentaar wist te verbeelden in visueel krachtige films waarin de hoofdpersonen, met al hun gebreken, uitgroeien tot ‘echte’ mensen die sympathie weten op te wekken.

Het originele negatief ging verloren tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk, pas in 1959 werd de film gereconstrueerd. La Cinémathèque française en Les Grands Films Classicques verzorgden in 2021 een 4K-restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jean Renoir

Productiejaar

1939

Productieland(en)

FR

Originele titel

La règle du jeu

Lengte

110 min.

Taal

French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still La regle du jeu (Jean Renoir, FR 1939)
still La regle du jeu (Jean Renoir, FR 1939)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op