Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Christophe Hermans / BE, 2021 / 81 min.

Lange tijd beet regisseur Christophe Hermans zijn tanden stuk op het plan voor een film over zijn relatie met zijn moeder. Toen hij op de roman La ruche van Arthur Loustalot stuitte, over een disfunctioneel gezin van een moeder en haar drie dochters, viel alles op zijn plaats.

poster La ruche (Christophe Hermans, BE 2021)
'Ruche' betekent bijenkorf, de symbolische benaming voor het appartement uit het speelfilmdebuut van de Waalse documentairemaker Christophe Hermans. Moeder Alice woont er samen met haar drie dochters, maar door haar bipolaire stoornis is er van een normaal gezinsleven allang geen sprake meer. Omdat de vader afwezig is, komt alle verantwoordelijkheid op de schouders te rusten van oudste dochter Marion, die in een onmogelijke spagaat wordt gedwongen. De zorg voor moeder en zusjes versus het verlangen naar vrijheid.

De voortdurende stemmingswisselingen vergden nogal wat van het inlevingsvermogen van de vier actrices, die elkaar qua intensiteit geen strobreed toegeven. Het maakt La ruche tot een film met het rauwe en levensechte van Hermans oorspronkelijke stiel, de documentaire, en vergelijkbaar met het werk van de eveneens Waalse broers Dardenne. Pikant detail: actrice Ludivine Sagnier als Alice en Bonnie Duvauchelle al jongste dochter Louise zijn ook in werkelijkheid moeder en dochter.

...aangrijpend...knap...Subtiel...fenomenale cast, voortreffelijk geregisseerd...Hartverscheurend...buitengewoon elegant...een pareltje...sterk...er wordt zó goed in gespeeld...een verschrikkelijk goede film... (**** De Volkskrant)

Bruisend...integere acteerwerk...waarachtig... (Het Parool)

...intens...geweldige acteursregisseur...aangrijpend...opvallend sterk...oprechtheid maakt indruk. (De Filmkrant)

Details

This movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Christophe Hermans

Productiejaar

2021

Productieland(en)

BE

Originele titel

La ruche

Lengte

81 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still La ruche (Christophe Hermans, BE 2021)
still La ruche (Christophe Hermans, BE 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op