Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Valdimar Jóhannsson / IS, SE, PL, 2021 / 106 min.

Na een aantal Engelstalige mainstreamfilms keerde de Zweedse actrice Noomi Rapace voor de atmosferische folkhorror van Lamb terug naar het land waar ze haar jeugd doorbracht: IJsland. Een film waarin haar personage een pasgeboren lammetje voor zich opeist en van moeder natuur de akelige rekening gepresenteerd krijgt.

poster Lamb (Valdimar Jóhannsson, IS 2021)

Het is een landschap om stil van te worden: kale bergen met besneeuwde toppen onder een loodgrijze hemel. Maar dat is niet waarom Maria en Ingvar, die in een verre uithoek van IJsland een schapenboerderij bestieren, zo zelden een woord wisselen. Een tragische gebeurtenis in het recente verleden heeft het paar haast letterlijk met stomheid geslagen. Dan gebeurt er een wonder. Tijdens een winterse storm dringt iets onzichtbaars door in de schapenstal. Enige tijd later wordt er een lammetje geboren, waarna Maria (een intense Noomi Rapace) de boreling voor zichzelf opeist.

Hoewel debuterend regisseur Valdimar Jóhannsson zijn film nadrukkelijk niet als horror wil bestempelen, zal menige kijker daar anders over denken. In de buitenlandse pers werd al de vergelijking gemaakt met Robert Eggers' genremijlpaal The Witch. Net als in die film stevenen de gekwelde personages langzaam maar zeker af op een onafwendbare confrontatie met het bovennatuurlijke.

Voorfilm

Voorafgaand aan Lamb ziet u de korte film Mercedes (11') van regisseur Mark de Cloe uit 2001. Deze korte film met Daniël Boissevain en Rifka Lodeizen is gebaseerd op een kort verhaal van Jaap Scholten waarin een zwangerschap niet negen maanden maar negen uur beslaat.

Details

This movie contains foul languageScenes from this movie may cause fearPersons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violence

Regisseur

Valdimar Jóhannsson

Productiejaar

2021

Productieland(en)

IS, SE, PL

Originele titel

Lamb

Lengte

106 min.

Taal

Icelandic

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Lamb (Valdimar Jóhannsson, IS 2021)
still Lamb (Valdimar Jóhannsson, IS 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op