Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Lamentations of judas eye filmmuseum 1

Lamentations of Judas

Boris Gerrets / NL, 2020 / 96 min.

Angolese soldaten, bekend als ‘The Terrible Ones’, vochten ooit de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika. Achtergelaten op de rand van de Kalahari-woestijn vormen de overgebleven oud-strijders de hoofdpersonen in deze film over schuld, verraad en vrije wil. Filmmaker Boris Gerrets haalt oude wonden open in een poging tot verlossing.

Poster lamentations of judas eye filmmuseum

De Angolese soldaten van het beruchte Battalion 32 werden eind jaren 80 gerepatrieerd naar Zuid-Afrika. Jaren later blijven sommige ex-strijders nog hangen in Pomfret, een mijnstadje op de rand van de Kalahari-woestijn.

Boris Gerrets (Shado”man, 2014) krijgt de veteranen zover om mee te werken als personage in zijn documentaire én als acteur in het Bijbelverhaal. De ruïnes van het spookstadje veranderen in een filmset, waar de ex-soldaten acteurs worden in het Bijbelse verhaal van Judas Iskariot. Dit wakkert een confrontatie aan met hun verleden.

voorportaal

Datgene waar jaren niet over gesproken is, komt nu voor veel van de mannen naar buiten. De laatste geïnterviewde, Augusto Samba - een klein rimpelig hoofd boven een veel te grote jas - vertolkt de troosteloosheid van het bestaan in Pomfret. Hij vertelt over het moorden: “Je schoot maar wat. Tot de ander stil was”. Over wat hij allemaal heeft gezien. Hij trilt en breekt.

Het stadje is het voorportaal van hun dood, de dagen gevuld met onbestemd verdriet. “Dit zijn de gedachten die we hier hebben. En ze zijn zwaar.” In de loop van de film versmelt de stem van Judas uiteindelijk met de stem van de filmmaker, die de fundamenten van de mensheid ondervraagt.

De tijdens de opnamen al zieke Gerrets overleed op 26 maart j.l. Lamentations of Judas was de openingsfilm van het filmfestival Movies that Matter dat dit jaar vanwege Covid-19 alleen online plaats vond.

voorfilm uit de collectie

The Brilliant Biograph: de vroegste beelden van Europa (deel 3) (Films (3”): “The Lane” on Sunday Morning (GB 1899); London Fire Brigade, Alarm (GB 1899): In the Friedrichstrasse (DE 1899)Laat je meevoeren naar 120 jaar geleden en voel de opwinding van de eerste filmbeelden. In deze compilatie stadsleven anno 1899: een mensenmassa in Londen, het uitrukken van de brandweer in de Engelse hoofdstad en een drukke winkelstraat in Berlijn. Soundtrack Martin de Ruiter.

Details

Regisseur

Boris Gerrets

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL

Originele titel

Lamentations of Judas

Lengte

96 min.

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Lamentations of judas eye filmmuseum 2
Lamentations of judas eye filmmuseum 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op