Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still L'amour/La Mort (Ramón Gieling, NL 2022)

L'Amour / La Mort

Bekijk trailer

Ramón Gieling / NL, 2022 / 88 min.

Muzikale filmodyssee vol persoonlijke liefdesgeschiedenissen, over het geheime verbond tussen de liefde en de dood. Waarom streven we naar liefde als het ons zoveel pijn kan doen? De geïnterviewden vertellen over de reikwijdte van hun liefde én het verlies ervan.

poster L'amour/La Mort (Ramón Gieling, NL 2022)

Elke liefde, hoe gelukkig ook, eindigt vroeg of laat ongelukkig; hetzij door verlies, hetzij door de dood van een van beide, hetzij door een verbroken verbond. Het zijn de kanten van dezelfde medaille. Waarom hebben we lief als de liefde ons zoveel pijn kan doen? Is het dan niet veiliger om niet lief te hebben?

In L’Amour La Mort onderzoekt Ramón Gieling het verbond tussen de liefde en de dood aan de hand van onuitwisbare liefdesverhalen. Een aantal mensen die in hun leven diepgaand geconfronteerd zijn met de liefde en de dood, geven aan de hand van hun verhalen inzicht in het raadsel van de liefde. Op de beroemde divan van Freud laten ze zich ondervragen over hun ervaringen. Zij spreken over het plotseling verliezen van een geliefde, het verzorgen van een partner met dementie, het lijden aan amour fou, het zoeken naar de ware liefde en de plotselinge confrontatie met sterfelijkheid.

Een psychiater en een dokter, die onderzoek doet naar het gebroken-hartsyndroom, geven inzicht in de mentale en fysieke aspecten van het lijden: hoe laten de liefde en de dood hun sporen achter? De verhalen worden verweven met tijdloze werken uit de schilderkunst en de muziekgeschiedenis, want daar waar geen woorden meer zijn, is kunst en muziek.

Wonderbaarlijke getuigenissen

Gieling maakte hiermee het laatste deel uit zijn trilogie, na Over Canto (2011) en Erbarme Dich (2015). Met wonderbaarlijke getuigenissen van bijzondere personages en iconen uit de muziekgeschiedenis, boren de drie films een diepere en irrationale laag in ons bewustzijn aan.

...werkt verrassend goed...uiterst poëtische en persoonlijke film...aangrijpend...eerlijke en intieme getuigenissen...ontroerend... (NRC Handelsblad)

...persoonlijke en ontroerende documentaire...prikkelend... (Het Parool)

...hartverscheurend portret...spannende mix van perspectieven...met veel rake observaties en emotionele momenten..meeslepend... (De Filmkrant)

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Ramón Gieling

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

Originele titel

L'Amour La Mort

Lengte

88 min.

Taal

Nederlands, Frans, Engels, Pools

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still L'amour/La Mort (Ramón Gieling, NL 2022)
still L'amour/La Mort (Ramón Gieling, NL 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op