Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Land des Schweigens und der Dunkelheit (Werner Herzog, DE 1971) © Werner Herzog Film

Land des Schweigens und der Dunkelheit

Werner Herzog / DE, 1971 / 85 min.

Herzogs derde documentaire richt zich op mensen met zowel een auditieve als visuele beperking. Zij leven in ‘het land van de stilte en de duisternis’, Herzog volgt de 56-jarige Fini Straubinger die via het handalfabet contact zoekt met de buitenwereld.

poster Land des Schweigens und der Dunkelheit (Werner Herzog, DE 1971)
Wat het betekent om te kunnen zien noch horen wordt indringend duidelijk in de documentaire die Werner Herzog maakte over Fini Staubinger. Zij werd, als gevolg van een zwaar ongeluk, doofblind en bracht lange tijd door in een speciale inrichting, de meeste tijd in apathische toestand liggend op bed.

Herzog begint haar te volgen als Fini, inmiddels 56 jaar, besluit contact met de buitenwereld te zoeken. Ze trekt langs scholen en instellingen om meer begrip te kweken voor het isolement van mensen die vrijwel niets meer horen en zien. Je bent afgesneden van de wereld, maar de behoefte om te communIceren blijft, bijvoorbeeld via het speciaal ontwikkelde handalfabet (vingerspellen-in-de-hand).

Hand loslaten

Fini blijkt een typisch Herzog-personage; met onvoorstelbaar goede moed probeert ze beperkingen te overwinnen en lotgenoten te activeren tot communicatie. De camera legt in vrij kale, statische beelden vast hoe groot de afstand tot de buitenwereld moet voelen voor Fini en haar doofblinde medepatiënten. Tegen Herzog zegt ze: “Als u mijn hand loslaat is het alsof wij duizend mijl van elkaar verwijderd zijn.”

Beelden © Werner Herzog Film

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

1971

Productieland(en)

DE

Originele titel

Land des Schweigens und der Dunkelheit

Lengte

85 min.

Taal

German

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Land des Schweigens und der Dunkelheit (Werner Herzog, DE 1971) © Werner Herzog Film
still Land des Schweigens und der Dunkelheit (Werner Herzog, DE 1971) © Werner Herzog Film
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op