Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Laura Otto Preminger US 1944 1

Laura

Otto Preminger / US, 1944 / 88 min.

De film maakte van actrice Gene Tierney een ster en de themamuziek van Dave Raksin groeide uit tot een jazz-standard. Maar Laura, geschreven en geproduceerd door Otto Preminger, is bovenal een mysterie, de Twin Peaks onder de film noirs.

poster Laura (Otto Preminger, US 1944)

Detective Mark McPherson (Dana Andrews) raakt in de ban van de vrouw wier gewelddadige dood hij onderzoekt. Wie kan er baat hebben gehad bij haar dood? Haar mentor, haar glibberige aanbidder, de huishoudster? Het enige dat hij te weten komt is dat de vrouw, Laura Hunt (Gene Tierney), alom geliefd was. Ondertussen wordt Marks obsessie almaar groter.

Het mysterie rond Laura laat zich heerlijk hinein interpreteren. Is Marks fascinatie een vorm van necrofilie, zoals ergens wordt gesuggereerd? Is de plotwending misschien niet meer dan een droom waarin de dode geliefde weer tot leven wordt gewekt? Formeel mag Laura een whodunnit zijn met de klassieke kenmerken van het genre, wat de film uniek maakt is zijn mysterieuze, dromerige atmosfeer. Niet voor niets werd het stijlvolle camerawerk van Joseph LaShelle bekroond met een Oscar.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Otto Preminger

Productiejaar

1944

Productieland(en)

US

Originele titel

Laura

Lengte

88 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
Still Laura Otto Preminger US 1944 2
still Laura (Otto Preminger, US 1944)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op