Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Heart of a dog 26006452 st 7 s high 0

Laurie Anderson: Heart of a Dog

In Heart of a Dog schetst Laurie Anderson de impact van het overlijden van haar terriër Lolabelle; het resultaat is een lucide analyse van liefde en gemis en de kunst van story telling. De documentaire is opgedragen aan Lou Reed, Andersons overleden echtgenoot.

Heart of a dog 26006452 ps 1 s high

Anderson staat stil bij het grappige Jack Russell-achtige hondje en verliest zich in een stream of consciousness-vertelling, waarin herinneringen aan haar jeugd, haar moeder en politieke en filosofische theorieën over elkaar heen buitelen. “Het is de eerste keer dat ik verhalen bijeen heb proberen te brengen in de […] structuur van een film”, zegt Anderson, die als multimediaperformer gewend is te werken met meerdere schermen in de ruimte.Heart of a Dog focust op de bardo, de periode na het overlijden waarin volgens de boeddhistische leer de identiteit van een mens of dier verloren gaat en het bewustzijn zich opmaakt voor de overgang naar een andere levensvorm. Voor Anderson was de film een manier om de geest van Lolabelle te begeleiden én een artistiek experiment.

In de film combineert ze haar kwaliteiten van musicus, beeldend kunstenaar en performer en weeft ze van animatie, 8mm-familiefilmpjes, tekst en zelf geschreven composities een indrukwekkende vertelling.

“...prachtig...lyrische achtbaanrit door de fantasie van een creatief genie... (**** NRC Handelsblad)

“Fraaie tocht...meandert op de prettigst denkbare manier...warme verteller...rijk arsenaal aan beelden...ontwapenende humor...liefdevol, erudiet... (**** Het Parool)

“Anderson toont een diepe liefde...prachtig eerbetoon...ontroerend...aangrijpende ervaring. (**** De Volkskrant)

Details

Heart of a dog 26006452 st 12 s high 0
Heart of a dog 26006452 st 2 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op