Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

L'avventura

L’avventura is het eerste deel van de ‘liefdestrilogie’ waartoe ook La notte en L’eclisse behoren, alle drie met Monica Vitti, Antonioni’s tweede muze, in de hoofdrol. Als een jonge vrouw (Lea Massari) tijdens een cruise vermist raakt, gaan haar verloofde en haar beste vriendin op zoek, met onverwachte gevolgen. Filmprogramma bij de Antonioni-expositie ‘Il maestro del cinema moderno’.

poster L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

Het uitgangspunt lijkt simpel: Anna, een gefortuneerde jonge vrouw (Lea Massari) verdwijnt tijdens een boottocht voor de Zuid-Italiaanse kust en wordt gezocht door haar verloofde Sandro en haar beste vriendin Claudia (Monica Vitti). De zoektocht voert de twee over een rotsig, winderig en onherbergzaam eiland – eerder onuitgesproken gevoelens komen aan de oppervlakte. De film werd bij de première in Cannes uitgejouwd: de onopgeloste verdwijning werd als een scenario-technisch affront ervaren. Na een steunactie mocht Antonioni toch de Juryprijs in ontvangst nemen.De trilogie L”avventura (1960), La notte (1961) en L”eclisse (1962) – alle drie met muze Monica Vitti – geldt als het begin van de moderne cinema. Antonioni dacht in exact gestileerde beelden; verhalende dialogen en actiescènes stonden volgens de regisseur de psychologie van de personages in de weg; gevoelens van vervreemding en de haperende communicatie tussen geliefden drukte hij uit in een uitgekiende mise-en-scène en prachtig gekadreerde, desolate opnamen van steden en landschappen.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Michelangelo Antonioni

Van 12 september 2015 tot en met 17 januari 2016 presenteerde Eye Michelangelo Antonioni – Il maestro del cinema moderno, een tentoonstelling rond een van de grootste filmvernieuwers van de 20e eeuw. De tentoonstelling heeft laten zien hoe Antonioni de filmgrammatica vernieuwde door vanuit het beeld te denken en minder vanuit het verhaal.

Lees meer
campagnebeeld Michelangelo Antonioni – Il maestro del cinema moderno, still uit La notte
still L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)
still L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op