Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Lawrence of Arabia (David Lean, GB 1962)

Lawrence of Arabia

David Lean / GB, 1962 / 218 min.

Ideaal voor de donkere dagen rond Kerst: David Leans epische avonturenfilm over de strijd van de Arabische stammen tegen de Ottomaanse overheerser, onder leiding van de charismatische Brit T.E. Lawrence. De film maakte van Peter O’Toole en Omar Sharif grote sterren. Op 70mm!

poster Lawrence of Arabia (David Lean, GB 1962)
Caïro tijdens de Eerste Wereldoorlog. Luitenant T.E. Lawrence (Peter O'Toole) verveelt zich in de ingeslapen stad. Dan schiet Lawrence wakker: is het geen goed plan om de Arabische stammen te verenigen in de strijd tegen de Ottomaanse overheerser, tevens de aartsrivaal van het Britse koloniale rijk? De charismatische Lawrence brengt met Sherif Ali (Omar Sharif) een leger bijeen en weet de Turken stevige klappen toe te brengen.

Lawrence of Arabia is niet alleen een adembenemend fraai gefotografeerd 70mm-epos dat de woestijn bijna voelbaar maakt, maar ook een intrigerende schildering van een vriendschap tussen twee mannen die vrijwel niets met elkaar gemeen hebben.

Onderdrukt

Een Britse filmcriticus meende dat de film een portret was van een beroepssoldaat met “getormenteerde sadomasochistische trekken en onderdrukte homoseksuele verlangens die zichzelf de rol van warrior king heeft toebedacht”. Waarmee Leans met Oscars onderscheiden epos (voor muziek: Maurice Jarre; camerawerk: Freddie Young) zomaar regenboog-actueel zou kunnen zijn….

Vertoning 70mm-kopie uit de Eye-collectie.

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

David Lean

Productiejaar

1962

Productieland(en)

GB

Originele titel

Lawrence of Arabia

Lengte

218 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

70mm

still Lawrence of Arabia (David Lean, GB 1962)
still Lawrence of Arabia (David Lean, GB 1962)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op