Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ballonrouge1

Le ballon rouge

Winnaar van de Gouden Palm voor beste korte film en de Oscar voor het beste scenario. Een jochie vindt een enorme, knalrode ballon. Met prachtige Technicolor-opnamen van een ontwakend, in blauw licht badende stad. Ontroerend sprookje van een reis door Parijs.

1059 leballonrouge 02 ps

Toen Le ballon rouge in 1956 in Cannes werd vertoond en de Gouden Palm voor de korte film won, ervoer bijna niemand het verhaal over een Parijs” jongetje dat een rode ballon vindt en die tot zijn kameraad uitroept als kinderfilm. Toch noemen veel mensen Albert Lamorisses ontroerend filmgedicht vaak als een van hun favoriete jeugdfilms. Wellicht is dat te danken aan de vermenselijking van de ballon: het jongetje beschermt hem tegen jaloerse schoolkameraadjes die een wilde achtervolging hebben ingezet. De jongen lijkt betoverd door de ballon die vervolgens niet meer van zijn zijde wijkt.

Vooraf: De kioskAnete Malece (CH, 2013) 7' – geen dialoog

Olga woont in een kiosk waar ze tijdschriften, sigaretten en snoep verkoopt. Zelf houdt ze ook van snoepen. Ze is zo dik dat ze de kiosk niet meer uit kan. Ze verveelt zich een beetje en zou graag verre reizen willen maken. Op een dag kan ze eindelijk toch op weg.

In de EYE Shop is een mutsje voor de allerkleinsten te koop, geïnspireerd op Le ballon rouge en speciaal voor EYE ontworpen door KIK-KID. Het handgebreide knalrode mutsje blinkt uit in pasvorm. Het kindermodemerk KIK-KID presenteert ieder half jaar een complete collectie met mutsen, petten, babykleding en kleertjes voor peuters, kinderen en jonge tieners - van rompers en omslagjurkjes tot jeans en jassen. De creativiteit die vorm krijgt in handgemaakte unieke objecten, waarmee het merk 20 jaar geleden begon, is nog altijd de drijvende kracht achter het bedrijf. Ontwerpster Ineke Grovenstein laat met het 'Ballon rouge'-mutsje opnieuw zien hoe pasvorm, comfort en een vrolijke speelse uitstraling allemaal op een heel vanzelfsprekende wijze samenkomen in een olijk warmhoudertje. Het 'Ballon rouge'-mutsje is vanaf 3 december exclusief te koop in de EYE Shop.

Details

1059 leballonrouge 06
Efd604ab 0c9a 48ba ac8b 9d918fca9db61
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op