Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Le bonheur (Agnès Varda, FR 1965)

Le bonheur

Agnès Varda / FR, 1965 / 80 min.

François, gelukkig getrouwd timmerman, wordt verliefd op een jonge vrouw. Vreemd genoeg versterkt zijn affaire juist zijn gevoelens voor vrouw en kind. Maar hoe vertelt hij hen dit? ironisch portret van het burgerlijke gezinsleven, in pastelkleuren, gelardeerd met muziek van Mozart.

poster Le bonheur (Agnès Varda, FR 1965)

Hoewel hij gelukkig getrouwd is met de aardige Thérèse (Claire Drouot), die thuis kleding maakt, begint de jonge vader François (Jean-Claude Drouot) een affaire met een postbeambte. Hij hoopt zo nog gelukkiger te worden, ook met zijn eigen gezin, maar zijn daden eisen onvermijdelijk hun tol.

Le bonheur is een van Agnès Varda's meest provocerende films; ze onderzoekt op bedrieglijk vrolijk wijze ideeën over trouw en geluk in een moderne, egocentrische wereld. De gelaagde en ironische film oogt als een klassieke liefdesdriehoek, gefilmd in levendige kleuren en vol visuele verwijzingen naar de impressionistische schilderkunst. Acteurs Jean-Claude en Claire Drouot waren ook in het echt getrouwd.

Magie van het alledaagse

Als schrijver en regisseur was Agnès Varda (1928-2019) een belangrijke stem in de Franse en Europese cinema en de kunstwereld, met een bijzonder oog voor de magie van het alledaagse. Haar sociaal bewogen werk is avontuurlijk, kritisch en empathisch.

Met haar eerste speelfilm Cléo de 5 à 7 (1962) plaatste Varda zich in de voorste rijen van de door mannen gedomineerde Nouvelle Vague. Later verwierf ze faam met sprankelende autobiografische documentaires. In 2014 eerde de European Film Academy haar met een Lifetime Achievement Award.

Vertoning digitale restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Agnès Varda

Productiejaar

1965

Productieland(en)

FR

Originele titel

Le bonheur

Lengte

80 min.

Taal

French

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Le bonheur (Agnès Varda, FR 1965)
still Le bonheur (Agnès Varda, FR 1965)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op