Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Le livre des solutions (Michel Gondry, FR 2023)

Le livre des solutions

Bekijk trailer

Michel Gondry / FR, 2023 / 103 min.

Acht jaar geleden is het alweer dat Michel Gondry z’n laatste lange speelfilm draaide – nu is hij terug met een absurd én diepgravend portret van een van ideeën overlopende filmregisseur. Diende Gondry zelf tot voorbeeld? Niets is onmogelijk... 

poster Le livre des solutions (Michel Gondry, FR 2023)

Het leven van een regisseur gaat niet over rozen, zoveel blijkt uit het verhaal van Marc, een man die zijn creativiteit gedeeltelijk ontleent aan zijn bipolaire en paranoïde staat.

Marc heeft zich met zijn vaste editor en twee assistenten teruggetrokken bij zijn tante Denise in de Cevennen. Doel van de retraite: de film waarover de zeggenschap hem door de producent is ontnomen (“de opnamen zijn miezerig en de acteurs zijn onherkenbaar”) afmonteren, precies zoals hem, de maker, voor ogen staat.

Ondertussen wordt de regisseur bestormd door allerhande ideeën, de ene nog excentrieker dan de ander, terwijl hij zijn angsten op afstand probeert te houden en z'n getrouwen orde in de chaos scheppen.

Beginnen met het einde

Makkelijk is dat niet, want de regisseur is bezeten van wat hij de perfecte palindroom noemt. “De film begint met het einde, waarna we eindigen met het einde dat we zullen koppelen aan het begin van het verhaal.” En tussendoor werkt hij koortsachtig aan het Boek der Oplossingen, een adviesgids voor regisseurs…

Le livre des solutions is een geestige, absurde bespiegeling over het filmvak door een regisseur die geroemd wordt om zijn surrealistische verbeeldingskracht. Is het ook een verkapt zelfportret van de maker van Eternal Sunshine of the Spotless Mind? Gondry tegen een filmjournalist: “Wat je in de film ziet is min of meer wat me overkwam toen ik in de postproductiefase zat van m’n laatste project.” Waarvan akte.

Voorfilm

Voorafgaand aan Le livre des solutions ziet u de korte feeërie L’Album merveilleux (4') uit 1905 waarin een man diverse prenten tot leven laat komen uit een levensgroot prentenboek. Deze film is afkomstig uit het archief van Eye en maakt deel uit van de Desmet collectie. Deze collectie films is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Michel Gondry

Productiejaar

2023

Productieland(en)

FR

Originele titel

Le livre des solutions

Lengte

103 min.

Taal

French

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Le livre des solutions (Michel Gondry, FR 2023)
still Le livre des solutions (Michel Gondry, FR 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op