Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Le Mépris (Jean-Luc Godard, FR 1963)

Le mépris

Bekijk trailer

Jean-Luc Godard / FR, IT, 1963 / 105 min.

Godards klassieker volgt een tragische liefde in ontbinding tussen een schrijver (Michel Piccoli) en zijn verwaarloosde vrouw Camille (Brigitte Bardot). 4K-restauratie wordt uitgebracht bij de eerste sterfdag van Godard die op 13 september 2022 overleed, en ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de film.

poster Le Mépris (Jean-Luc Godard, FR 1963) (2023 release)

Scenarist Paul Javal is bezig met een eervolle opdracht: Homerus' Odyssee bewerken voor een in Cinecittà op te nemen verfilming, door niemand minder dan Fritz Lang (gespeeld door Fritz Lang). Na een misverstand tussen zijn vrouw Camilla verbreekt Paul hun relatie en slaat haar liefde voor hem om in verachting. Als hij eindelijk aan zijn vrouw durft te vragen waarom ze niet meer van hem hield, antwoordt zij simpelweg: “C'est la vie.”

De beelden van een in bad zittende Piccoli, sigaret onafscheidelijk in de mondhoek, hoedje op het hoofd en portable typemachientje op de knieën, staan menig filmliefhebber nog op het netvlies gebrand. Ze lijken iconisch voor de Franse auteurscinema, die zich weinig aantrok van plot of karakterontwikkeling, zeker niet als een man genaamd Godard achter de camera stond.

Naar verluidt was Le mépris, gefilmd in Technicolor en CinemaScope, een brief van Jean-Luc Godard aan zijn vrouw, de actrice Anna Karina. Godard baseerde zich op de roman Il disprezzo (1954) van Alberto Moravia, de film betekende Piccoli's internationale doorbraak.

Vertoning van de 4K-restauratie, die tijdens Cannes Classics Selection 2023 in première ging. Eye vertoont ook de documentaire Godard, seul le cinéma.

Bijzondere vertoningen

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jean-Luc Godard

Productiejaar

1963

Productieland(en)

FR, IT

Originele titel

Le mépris

Lengte

105 min.

Taal

zonder

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Le Mépris (Jean-Luc Godard, FR 1963)
still Le Mépris (Jean-Luc Godard, FR 1963)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op