Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Le pot-au-feu (Anh Hung Tran, FR 2023)

Le pot-au-feu

Bekijk trailer

Anh Hung Tran / FR, 2023 / 136 min.

Juliette Binoche schittert als Eugénie, chef-kok voor de gourmet en kasteelheer Dodin, tevens haar amant, in deze ode aan de Franse keuken. Le pot-au-feu won de prijs voor Beste Regie in Cannes en opent met een spectaculaire sequentie van 40 minuten.

poster Le pot-au-feu (Anh Hung Tran, FR 2023)
Kaviaar gedrapeerd op verse oesters, kalfsrug, fricassée, tarbot in melk, rivierkreeften, alles begeleid door de voortreffelijkste sauzen: chefkok Eugénie is een ware tovenaar in de keuken van gastronoom Dodin Bouffant, de man die ook haar geliefde is.

De twee hebben een harmonieuze verhouding, waarin de liefde voor de klassieke Franse keuken de gedeelde passie is. Eén ding zit Dodon echter dwars: Eugénie weigert hem te trouwen – om haar voor het huwelijk te winnen besluit hij voor zijn geliefde te koken.

Pijler

Voor Le pot-au-feu nam de Frans-Vietnamese regisseur Trần Anh Hùng (The Scent of Green Papaya) de roman ‘La vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet’ van Marcel Rouff tot uitgangspunt. De vertelling uit de late 19e eeuw, de belle époque, verhaalt over de geneugten van koken, proeven, eten en digesteren als een van de pijlers van de Franse cultuur.

Het is die liefde die we terugzien in Le pot-au-feu, waarin de gerechten zó goed smaken dat het keukenhulpje regelmatig tot tranen toe geroerd is. Toch is de film niet een doorsnee verlekkerde ‘foodie’-productie, geen film over eten; volgens de regisseur ging het om iets anders. “Le pot-au-feu is is geen film over gastronomie”, zegt Trần Anh Hùng, “maar een studie naar de uitdaging die de gastronomie stelt aan de de cinematografie." Waarvan akte.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all agesThis movie contains foul language

Regisseur

Anh Hung Tran

Productiejaar

2023

Productieland(en)

FR

Originele titel

La passion de Dodin Bouffant

Lengte

136 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Le pot-au-feu (Anh Hung Tran, FR 2023)
still Le pot-au-feu (Anh Hung Tran, FR 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op