Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Lebenszeichen (Werner Herzog, DE 1968) © Werner Herzog Film

Lebenszeichen

Werner Herzog / DE, 1968 / 95 min.

Het Griekse eiland Kos tijdens de Duitse bezetting. Wehrmachtsoldaat Stroszek moet een munitiedepot bewaken, maar de hitte en de verveling worden hem te veel. De 16mm zwartwitvertelling in nouvelle vague-achtige stijl leverde de 26-jarige Herzog de Zilveren Beer van de Berlinale op.

poster Lebenszeichen (Werner Herzog, DE 1968)
Het zijn de laatste drie maanden van de oorlog. De gewonde soldaat Stroszek wordt. met zijn vrouw, voor zijn herstel naar Kos gestuurd, samen met twee andere soldaten. Hun taak: een munitiedepot van de Wehrmacht bewaken.

Van dit eenvoudige gegeven, geïnspireerd op het verhaal ‘Der tolle Invalide’ van de Duitse romantische schrijver Achim von Arnim, maakte Herzog zijn (lange)speelfilmdebuut, met de Zwitserse acteur Peter Brogle in de hoofdrol.

Een daad stellen

Herzog tekent Stroszek (niet te verwarren met de Stroszek uit Herzogs latere gelijknamige film) als de onbegrepen eenling die een daad wil stellen waar anderen de loop der dingen aanvaarden - een gegeven dat misschien wel het grondthema is van Herzogs oeuvre.

Maar het is vooral de aandacht voor de fysieke omstandigheden die opvalt. De overspannen Stroszek wil de gehate zon 'in brand steken'; de camera vangt de trillende hitte, de verblindende schittering van de zee en het desolate, barre rotslandschap. De score van de Griekse componist Stavros Xharhakos accentueert de sfeer van gekte met bouzouki-arrangementen.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

1968

Productieland(en)

DE

Originele titel

Lebenszeichen

Lengte

95 min.

Taal

German

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Lebenszeichen (Werner Herzog, DE 1968) © Werner Herzog Film
still Lebenszeichen (Werner Herzog, DE 1968) © Werner Herzog Film
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op