Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still L'Eclisse (Michelangelo Antonioni, IT 1962)

L'eclisse

Michelangelo Antonioni / IT, FR, 1962 / 126 min.

Aliain Delon speelt de in strak pak gestoken Milanese beursjongen Piero. Hij wordt de nieuwe vriend van Vittoria (Monica Vitti), die hij koeltjes benadert.

poster L'Eclisse (Michelangelo Antonioni, IT 1962)

Vittoria heeft haar jaloerse minnaar aan de kant gezet; de materialistische Piero weet evenmin de behoefte aan een stabiele relatie van de emotioneel gesloten Vittoria te beantwoorden.

Na zijn optreden in Plein soleil (1960) raakten grote Europese regisseurs geïnteresseerd in Alain Delons acteren. Antonioni contracteerde de jonge Fransman voor het derde deel van zijn liefdestrilogie over de moeizame man-vrouwverhouding, L'eclisse. Net als in La notte (1960) en L'avventura (1960) is de sfeer van vervreemding en isolement overheersend.

Gevoelens van vervreemding zijn kenmerkend voor deze films waarin geliefden elkaar proberen te vinden. Ook in L’eclisse staat de precies gekadreerde fotografie van lege straten, verstilde buitenwijken en koel-modernistische interieurs symbool voor de gevoelens van vervreemding en de haperende communicatie tussen geliefden. Cineast Martin Scorsese, kenner van de Italiaanse cinema, omschreef de film als 'meer gedicht dan verhaal'.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Michelangelo Antonioni

Productiejaar

1962

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

L'eclisse

Lengte

126 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still L'Eclisse (Michelangelo Antonioni, IT 1962)
still L'Eclisse (Michelangelo Antonioni, IT 1962)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op