
Leiden University Researchlab: Expectations of the Cinematic Space
Een nieuwe lichting curatoren en kunstenaars presenteert deze maand zelf samengestelde programma’s en remixes van materiaal in de EYE-collectie.

Studenten van de master Film and Photographic Studies Universiteit Leiden stellen programma”s samen met eigen werk en films uit de EYE-collectie (remixes).
researchlab
The Research Labs in EYE on Art on 28 February and 16 May provide scope for a new generation of curators and artists to hone their skills. In these Research Labs, students from ten art academies and universities put together a programme involving their own work and films (including remixes) from EYE”s collection. The Research Labs do not follow a strict format and often result in a cultural crossover between film and other art forms. On 28 February and 16 May EYE will award a prize for the two best projects in collaboration with Heineken H41.
Jury: Mark-Paul Meyer, Eye film senior curator, Tessa Janssen, Eye producer & Edith van der Heijde, Eye experimental film distributor.
expectations of the cinematic space
De Reguliersbreestraat in Amsterdam ziet er uit als iedere straat in de binnenstad: overspoeld door en vooral gericht op toeristen. De straat verbindt twee favoriete stadspleinen, het Rembrandtplein en het Muntplein, en staat bol van de fastfoodketens, pornowinkels en bekende landelijke supermarkten. Ooit echter stonden straat en directe omgeving bekend om hun theaters waar bewegende beelden werden vertoond, en kenden ze de hoogste bioscoopdichtheid in de hoofdstad. Hier bevonden zich de bioscoop van filmpionier Nöggerath en het Rembrandtheater op het Rembrandtplein. In het midden van de Reguliersbreestraat staat Tuschinski, het door de Poolse immigrant Abraham Tuschinski gestichte filmpaleis dat nog volop in bedrijf is. Tegenover dit droompaleis staat het Cineac gebouw, eveneens begonnen als filmtheater, maar met een geheel andere functie.
In 2017 is Tuschinski nog steeds een functionerende bioscoop, maar de overige voormalige filmtheaters zijn al lang omgebouwd tot andere ondernemingen. Ons programma baseert zich op dit gegeven en richt zich in het bijzonder op het Cineacgebouw. De als nieuwsbioscoop geopende Cineac werd overbodig met de komst van het nieuws op tv. Dit gebouw heeft sindsdien diverse eigenaren gekend. Met onze filmselectie reflecteren we de (her-)interpretatie van het filmtheater. Wat voor doel diende het, dient het tegenwoordig en zal het dienen in de toekomst?
Ons filmprogramma biedt zowel een metaforische als een historische benadering van de vergankelijkheid van het filmtheater/ de cinema. We hebben een keuze gemaakt uit een aantal korte films, waaronder een zelfgemaakte film remix. Iedere geselecteerde film staat in verband met deze herinterpretatie van de cinema, die een breed spectrum aan thema”s en benaderingen als basis heeft. Daarbij wordt de toeschouwer uitgenodigd een eigen interpretatie te geven aan het onderwerp en zijn of haar eigen idee te vormen over de cinema als een ruimte.
(Bron: Leiden University)
Details


Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.