Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Lek (Jean van de Velde, NL 2000)

Lek

Jean van de Velde / NL, 2000 / 107 min.

Lang niet te zien geweest op het witte doek, deze klassieke misdaadfilm (vier Gouden Kalveren) van Nederlandse makelij, met Cas Jansen, Victor Löw, Ricky Koole en Gijs Scholten van Aschat. Een jonge agent maakt een criminele jeugdvriend tot informant.

poster Lek (Jean van de Velde, NL 2000)

Eddy (Cas Jansen) is een jonge ambitieuze agent, die graag hogerop wil. Als hij door de Centrale Inlichtingen Dienst wordt gevraagd contact te leggen met drugscrimineel Jack (Victor Löw) en die om te turnen tot informant, zegt hij gen nee. En Jack, net vader geworden, ziet z’n kans schoon het criminele milieu de rug toe te draaien. Toch mislukken de politieacties steeds – wie lekt er? Het leven van Eddy en zijn vrouw (Ricky Koole) komt in gevaar…

Lek werd bij uitbreng in 2000 geprezen om het geloofwaardige scenario, de cast en de vaart waarmee het verhaal werd afgewikkeld. Van onbedoelde lulligheid en houterig spel – de kwalen van de Nederlandse speelfilm in de jaren zeventig en tachtig – was geen sprake, met Lek was Nederland een volwassen misdaadthriller rijker.

De critici zagen een geloofwaardig realisme, doorschoten met een tikkeltje macabere humor en verwijzingen naar de IRT-affaire, waarin kapitale drugstransporten werden toegestaan in de hoop de top van het criminele netwerk te ontmaskeren.

Lek is op 15 en 25 maart te zien, in samenhang met de 'Murder Investigation Night' van Koolhoven & Simons (7 maart), gewijd aan misdaadboekenschrijver, filmscenarist en voormalig politie-inspecteur Simon de Waal. De Waal schreef – met Jean van de Velde - het scenario voor Lek.

Vertoning op 35mm (Eye-collectie).

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jean van de Velde

Productiejaar

2000

Productieland(en)

NL

Originele titel

Lek

Lengte

107 min.

Taal

Dutch

Ondertiteling

NONE

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op