Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Les cinq diables (Léa Mysius, FR 2022)

Les cinq diables

Bekijk trailer

Léa Mysius / FR, 2022 / 103 min.

Léa Mysius’ tweede speelfilm is een magisch-realistische vertelling over het meisje Vicky, dat een gave heeft: ze kan geuren reproduceren en bewaren. De geur van tante Julia maakt herinneringen los die zijn verbonden met de duistere geheimen van het bergdorp…  

poster Les cinq diables (Léa Mysius, FR 2022)
Vicky is niet heel sociaal; ze kan niet goed overweg met andere kinderen in de speeltuin. Liever is ze bij haar geliefde moeder, van wie ze de geur reproduceert en bewaart in een potje. Hetzelfde doet ze met tante Julia, wier komst voor spanning zorgt in het huishouden. Wat is er gebeurd tussen Julia en haar ouders?

Les cinq diables is een magisch-realistisch sprookje over de band tussen vrouwen, de onheilspellende, mystieke kracht van het berglandschap en de verbeeldingskracht van kinderen. Fantaseert Vicky of bestaat de duistere wereld vol geheimen waar we in afdalen echt?

Over de regisseur

Léa Mysius (1989) is regisseur en scenarioschrijver. Na een opleiding aan de La Fémis-filmschool in Parijs – die gedenkwaardige alumni afleverde als Louis Malle, François Ozon en Johan van der Keuken – debuteerde ze met enkele eigenzinnige korte films die hun weg naar de festivals vonden.

Mysius’ speelfilmdebuut Ava (2017) die ook in Eye te zien was – over een dertienjarig meisje dat blind wordt door een oogziekte – werd geselecteerd voor het Cannes-filmfestival, evenals Les cinq diables. Mysius is ook actief als coscenarist; ze schreef met Claire Denis aan Denis’ Stars at Noon (2022) en werkte samen met Arnaud Desplechin aan Ismael’s Ghosts (2017) en Oh Mercy! (2020).

...sfeervol...aangenaam...opmerkelijk filmtalent...uitstekend...ijzersterk...zichtbaar doordachte perspectieven...invoelbaar...mooi...scherp... (**** De Volkskrant)

...goed...plezierig kijken...mystiek, spannend en ontroerend intiem...fijn... (**** Trouw)

...zinderend...overweldigend...uitzonderlijk visueel vertelt... (Het Parool)

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Léa Mysius

Productiejaar

2022

Productieland(en)

FR

Originele titel

Les cinq diables

Lengte

103 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Les cinq diables (Léa Mysius, FR 2022)
still Les cinq diables (Léa Mysius, FR 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op