Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Les glaneurs et la glaneuse 3

Les glaneurs et la glaneuse

Agnès Varda / FR, 2000 / 82 min.

Bijzonder mooi portret van Franse sprokkelaars, onder wie Agnès Varda zelf. Los en impulsief filmde ze op het platteland en langs de kust, met veel speelsheid en zelfrelativering. Vertoning bij Varda's nieuwste film Visages, villages.

Les glaneurs et la glaneuse 1

Arenlezers worden ze wel genoemd, de sprokkelaars die na de oogst de restanten oprapen. De nouvelle vague-veteraan Agnès Varda volgt er een paar in haar bijzonder mooie documentaire Les glaneurs et la glaneuse. De wijngaarden in de Bourgogne liggen bezaaid met schriele, uitgedroogde druiventrossen. In die streek is het voor buitenstaanders verboden om de gevallen trossen op te rapen; de wijnboer laat ze liever verschrompelen dan dat vreemden ermee aan de haal gaan.

Ook de mensen die na een zware storm en bij eb de oesters om het eiland Noirmoutier willen oprapen, worden angstvallig buiten de paaltjes gehouden. Agnès Varda nam het negentiende-eeuwse schilderij 'Les glaneurs' van Jean-François Millet als uitgangspunt, en zocht naar mensen die tegenwoordig nog leven van verweesde (etens)waren. Het blijkt een onderwerp met onvermoede diepgang. Varda laat weer eens zien dat elk gegeven, hoe simpel ook, kan uitgroeien tot een rijk en relevant verhaal.

Varda filmt los en impulsief, zonder vastomlijnd scenario en uitgestippelde route. Ze houdt van het toeval, en slaat op haar reis door Frankrijk regelmatig een zijweg in. Varda heeft haar documentaire dan ook met veel speelsheid en zelfrelativering gemaakt. Op luchtige wijze laat ze zien dat sprokkelen een wezenlijke mentale activiteit is: ze verzamelt zelf ook beelden om de vergeetachtigheid de baas te zijn. Ze is de glaneuse uit de titel.

EYE vertoont bij Varda's nieuwste film Visages, villages ook haar schitterende klassieker Cléo de 5 à 7.

Details

Regisseur

Agnès Varda

Productiejaar

2000

Productieland(en)

FR

Originele titel

Les glaneurs et la glaneuse

Lengte

82 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Les glaneurs et la glaneuse 6
Les glaneurs et la glaneuse 8
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op