Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Les misérables (Ladj Ly, FR 2019)

Les misérables

Ladj Ly / FR, 2019 / 102 min.

Ladj Ly situeerde zijn protestfilm in dezelfde banlieu waar Victor Hugo’s beroemde vertelling Les misérables zich afspeelt. In dit politiedrama grijpt Ly vooral terug op zijn herinneringen aan de rellen van 2005, die Parijs in vuur en vlam zetten. Ly’s speelfilmdebuut won de European Film Award. Keuzefilm Ivo van Hove.

poster Les misérables (Ladj Ly, FR 2019)
Toneelregisseur Ivo van Hove: "Deze film was van invloed op mijn nieuwe enscenering van West Side Story, vooral de 20 minuten durende finale: een uitbarsting van woede in extreem geweld."

Drie agenten op pad in de banlieu van Parijs. Een van hen is een groentje dat op de eerste dag van zijn dienstverband meteen voor de leeuwen wordt geworpen. Wanneer een straatschoffie een leeuwenwelp uit het circus heeft gepikt, gaan de agenten achter hem aan; al gauw komt de hele buurt in opstand als iemand beelden verspreidt van het hardhandig optreden van de politie.

Voor zijn portret van Afrikaanse en Arabische jongeren die vegeteren in Montfermeil, Parijs, greep hij terug op zijn herinnering aan de de rellen van 2005, toen de voorsteden in brand stonden na arrestaties. Ly’s stijl is die van de cinéma vérité: de beelden ademen waarachtigheid, de woede en de pijn zijn doorleefd.

Winnaar Juryprijs Cannes

Les misérables is een brutaal, explosief stadsportret waarin de invloeden van Spike Lee’s Do the Right Thing en La haine van Mathhieu Kassovitz doorklinken. Ladj Ly’s speelfilmdebuut bleef niet onopgemerkt en werd winnaar van de Juryprijs in Cannes. Over Montfermeil, de banlieu waar ook Victor Hugo’s roman zich gedeeltelijk afspeelt, zei Ly: "Een eeuw later is er nog altijd veel miserie, en politiegeweld is er schering en inslag."

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul language

Regisseur

Ladj Ly

Productiejaar

2019

Productieland(en)

FR

Originele titel

Les misérables

Lengte

102 min.

Taal

Frans (Occitaans)

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
campagnebeeld (opgemaakt) All About Theatre About Film
still Les misérables (Ladj Ly, FR 2019)
still Les misérables (Ladj Ly, FR 2019)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op