Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Lise Akoka, Romane Gueret / FR, 2022 / 99 min.

Deze film-in-een-film volgt een regisseur tijdens het maken van een drama over kinderen in probleemwijken. Het ontroerende debuut brengt ons dichter bij de belevingswereld van de kinderen, en trekt de ethiek van het filmmaken in twijfel.

poster Les pires (Lise Akoka & Romane Gueret, FR 2022)
De Vlaamse regisseur Gabriel (Johan Heldenbergh) is 54 en maakt zijn eerste film, een rauw portret van getroubleerde kinderen, met de veelzeggende titel Pissing in the North Wind. Hij doet een casting in Cité Pablo Picasso, een woonproject in de buitenwijken van het Franse Boulogne-Sur-Mer. In een veelzeggende scène legt Gabriel aan een toekomstige jonge acteur uit dat hij op zoek is naar kinderen die geen gemakkelijk leven hebben gehad. Die antwoordt: "Het lijkt alsof je gewoon op zoek bent naar de ergste."

Les pires (The Worst Ones) volgt Gabriel en zijn crew tijdens de pre-productie en filmopnames, waarbij de grenzen tussen documentaire en fictie compleet vervagen. Ze confronteren ons met de vragen van elke filmmaker die met niet-professionals in een precaire omgeving werkt. Is het respectvol, therapeutisch of juist uitbuiting om gebruik te maken van de persoonlijke ellende van je acteurs?

Echt en magisch

Les pires is buitengewoon open over de valkuilen rond het casten van mensen die een versie van zichzelf spelen. Regisseurs Lise Akoka en Romane Gueret hebben daarbij iets echts én magisch neergezet. Hierdoor raken we emotioneel betrokken bij de benarde situatie van hun personages en trekken we tegelijkertijd de ethiek van het filmmaken in twijfel. Winnaar van de Un Certain Regard-prijs in Cannes.

Voorfilm

Voorafgaand aan Les pires zie je de korte film Bout de Zan en de krokodil (5') van Louis Feuillade uit 1913. Deze handmatig ingekleurde komedie in de serie Bout-de-Zan gaat over een klein jongetje dat allerlei avonturen beleeft. Bout-de-Zan neemt wraak op een man die hem slaat. Dit doet hij door hem de stuipen op het lijf te jagen met behulp van zijn hond die verkleed is als krokodil. Stille film met muziek uit het archief van Eye.

Te zien in Eye en landelijke bioscopen.

…indringend…een raak, urgent en uitstekend geregisseerd debuut…overtuigend… (**** Trouw)

…bijzondere debuut…een knappe, kritische observatie over emoties, exploitatie en hoe film zich tot de realiteit verhoudt…levendige film… (**** VPRO/Cinema.nl)

…subtiel…sterk spel…humane blik…warme en onderhoudende film die tussen de regels door toch stekelige vragen stelt. (**** De Filmkrant)

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Lise Akoka, Romane Gueret

Productiejaar

2022

Productieland(en)

FR

Originele titel

Les Pires

Lengte

99 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Les pires (Lise Akoka & Romane Gueret, FR 2022)
still Les pires (Lise Akoka & Romane Gueret, FR 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op