Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Les uns et les autres (Claude Lelouch, FR 1981)

Les uns et les autres

Claude Lelouch / FR, 1981 / 184 min.

Claude Lelouchs doorleefd portret van de belevenissen van vier muzikale families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog maakte bij verschijning in 1981 grote indruk, vooral door de finale met de wervelende choreografie bij Maurice Ravels Boléro. Digitale restauratie (2K).

poster Les uns et les autres (Claude Lelouch, FR 1981)

Les uns et les autres volgt de levens van vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980. De muziek is wat de personages – werkzaam in de jazz, het variété, de klassieke muziek en het ballet – verbindt, ondanks de grote verschillen in levensloop. De liefde voor de muziek brengt alle personages bij elkaar in de wervelende finale, met een door Maurice Béjart gechoreografeerde opvoering van Ravels Boléro.

Levenslust

Les uns et les autres, met James Caan, Fanny Ardant en Geraldine Chaplin in de hoofdrollen, is een van muziek, dans en levenslust vervulde historische sage die ons van de politiek roerige jaren dertig via de Tweede Wereldoorlog en de Algerijnse oorlog naar het heden brengt. De film ademt muziek, de dialogen zijn beperkt; de dramatische kracht van Lelouchs ode aan het leven rust voor een belangrijk deel op de tijdens het draaien opgenomen score van Michel Legrand en Francis Lai.

Claude Lelouch (1937) kreeg voor zijn 22ste speelfilm maar liefst vier nominaties voor een César, het Franse equivalent van de Oscars. Les uns et les autres werd geselecteerd voor het competitieprogramma van het Cannes Film Festival en werd onderscheiden met de Technische Grote Prijs (beste geluid).

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Claude Lelouch

Productiejaar

1981

Productieland(en)

FR

Originele titel

Les uns et les autres

Lengte

184 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Les uns et les autres (Claude Lelouch, FR 1981)
still Les uns et les autres (Claude Lelouch, FR 1981)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op