Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Let there be light still 1

Let There Be Light

John Huston / US, 1946 / 58 min.

Indringend verslag van een twee maanden durende psychiatrische behandeling van een groep Amerikaanse veteranen die getraumatiseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. Paul Thomas Anderson heeft de documentaire uitputtend bestudeerd voor The Master. Te zien in het programma Shell Shock, over de verwerking van traumatische ervaringen.

Poster let there be light

De voorstelling op 21 april is i.s.m. het John Adams Institute.

John Huston (The African Queen, Key Largo) onderzoekt in zijn documentaire voor het eerst de gevolgen van traumatische ervaringen bij militairen die terugkeren uit de oorlog. Hij maakte de film in 1946, als laatste deel van een in opdracht van de Amerikaanse regering gemaakte trilogie over de Tweede Wereldoorlog. Let There Be Light mocht decennialang niet in het openbaar vertoond worden wegens de vermeende demotiverende werking op en de bescherming van de privacy van militairen.

stotteren

Huston volgt een groep veteranen die in een psychiatrisch ziekenhuis een twee maanden durende behandeling ondergaat, vanaf hun aankomst en de eerste gesprekken met de psychiater tot de dag dat ze uit het ziekenhuis ontslagen worden. De mannen zijn bijna allemaal ernstig getraumatiseerd. Een van hen vertoont verlammingsverschijnselen, een ander stottert erg, een derde kan zich niet herinneren wat hem is overkomen.

onthullend

De beelden worden begeleid door voor die tijd gebruikelijke dramatische muziek en voice-over, maar tonen een realistisch en onthullend beeld van wat tegenwoordig bekend staat als een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

inleiding ruud bullens

Klinisch psycholoog Ruud Bullens vertelt op 7 april over de nieuwste inzichten in PTSS. Ook geeft hij een historische duiding van de manier waarop de medische wetenschap vlak na de Tweede Wereldoorlog tegen PTSS aankeek. Bullens is onder meer werkzaam bij het Diagnostisch Expertise Centrum (DEC) te Amsterdam en was bijzonder hoogleraar aan de VU Amsterdam.

the atomic soldiers

Regisseur Morgan Knibbe wordt op 21 april na de vertoning van Atomic Soldiers geïnterviewd door Tracy Metz, directeur van het John Adams Institute, over het ontstaan van deze film. Atomic Soldiers wordt als voorfilm getoond bij Let There Be Light. Tijdens het onderzoek voor zijn eerste speelfilm verzamelde Morgan Knibbe (Those Who Feel the Fire Burning) onthutsende verhalen van de getuigen van de Amerikaanse atoomproeven in de jaren vijftig. Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire, DirectorsNL Grand Prix 2019.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

John Huston

Productiejaar

1946

Productieland(en)

US

Originele titel

Let There Be Light

Lengte

58 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
Let there be light still 2
Let there be light still 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op