Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Letter from an unknown woman max ophuls 2

Letter from an Unknown Woman

Max Ophüls / US, 1948 / 87 min.

Max Ophüls (1902 -1957) staat bekend om zijn elegante camerawerk en bitterzoete ironie, waarmee hij veel filmmakers inspireerde, van Stanley Kubrick tot Paul Thomas Anderson. Letter from an Unknown Woman geldt als een van de hoogtepunten uit zijn Hollywoodjaren. 4K-restauratie.

Letter from an unknown woman poster

Na de Rijksdagbrand in 1933 vluchtte de Duits-Joodse Max Ophüls naar Frankrijk, het begin van een internationale filmcarrière die hem onder meer in Nederland en de Verenigde Staten bracht. Ophüls bracht zijn kenmerkende vloeiende camerastijl en een voorproefje van het oude Wenen naar Hollywood voor Letter from an Unknown Woman, een tragisch verhaal over onbeantwoorde liefde. Gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1922 van Stefan Zweig ('Brief einer Unbekannten').

'Als je deze brief leest, ben ik al dood.' Zo begint een reis naar het verleden van een 'onbekende vrouw', meeslepend gespeeld door Joan Fontaine. Deze Lisa is al haar hele leven verliefd op concertpianist Stefan, maar hij weet niet eens wie ze is. Wat begon als een jeugdverliefdheid, groeit uit tot een heuse obsessie.

te Europees

Ophüls opvallende camerawerk, rijk gedetailleerde vertelling en visuele herhalingen zorgden ervoor dat de film 'te Europees' was voor zijn Universal-producent, die de film slechts een beperkte uitbreng gaf. Tegenwoordig wordt Letter from an Unknown Woman gezien als een meesterwerk in het melodramagenre en wordt het beschouwd als een schoolvoorbeeld van het point-of-view-shot.

In 1992 werd Letter from an Unknown Woman door de Library of Congress geselecteerd voor de National Film Registry van de Verenigde Staten voor "cultureel, historisch of esthetisch significante" films. 4K-restauratie door Paramount en Ignite Films.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Max Ophüls

Productiejaar

1948

Productieland(en)

US

Originele titel

Letter from an Unknown Woman

Lengte

87 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD of NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Letter from an unknown woman 1
Letter from an unknown woman max ophuls
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op