Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Floatingclouds06 still

Lezing Dick Stegewerns: Mikio Naruse - Strong Women and Everyday Misery

Dick Stegewerns, curator van het Mikio Naruse-retrospectief, zal een lezing verzorgen over leven en werk van deze beroemde Japanse regisseur, waarin de verschillende stadia van Naruses carrière belicht worden. Hij gaat in het bijzonder in op de stijl en thematiek in diens oeuvre van vrouwenfilms. In het laatste deel van zijn lezing bespreekt Stegewerns Floating Clouds, die aansluitend wordt vertoond. Deze film uit 1955 wordt beschouwd als een absoluut hoogtepunt in het Japanse melodrama en wordt gezien als een van de beste Japanse films die ooit zijn gemaakt.

240full mikio naruse

Dick Stegewerns is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Oslo en is al 25 jaar betrokken bij het International Film Festival Rotterdam. Na zijn terugkeer uit Japan in 2007 heeft hij retrospectieven over de Japanse cinema samengesteld voor diverse cinematheken en filmfestivals in Europa.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Mikio Naruse

De eerste feministische filmmaker van Japan, zo werd Mikio Naruse (1905-1969) genoemd. Naruses vrouwen, zoals ultiem belichaamd door zijn steractrice Hideko Takamine, zijn sterk, berekenend, vulgair, humoristisch, onafhankelijk én aantrekkelijk, omdat ze zich er veelal van bewust zijn dat hun lichaam hun enige kapitaal is. Naruse maakte films vanuit het gezichtspunt van de vrouw. Een uniek element binnen de mannenmaatschappij van de toenmalige Japanse filmwereld.

Lees meer
still Floating Clouds
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op