Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Lifeboat2

Lifeboat

Alfred Hitchcock / US, 1944

Ook Hitchcock droeg z’n steentje bij aan de geallieerde oorlogsinspanningen. Het als avonturenfilm gepresenteerde Lifeboat was bedoeld om Amerikanen te wijzen op het gevaar van de Duitse U-boote voor de kust van de VS. Slachtoffers en daders samen in een reddingsboot: een uitstekend recept voor drama.

Lifeboatposter

Na de aanval van een Duitse onderzeeër op een Amerikaans cruiseschip weet een handvol overlevenden zich in veiligheid te stellen in een reddingsboot. De kapiteit van de U-boot die hen torpedeerde – zelf ook tenonder gegaan – bevindt zich daar ook. Een grimmige strijd op luttele vierkante meters ontbrandt. Er is maar beperkt water en voedsel aan boord, en de klasseverschillen tussen de drenkelingen spelen hevig op.

Lifeboat werd opgenomen op één set en geldt als vingeroefening voor Rope en Rear Window, waarin de personages ook gebonden zijn aan een locatie. Hitchcock liet scenarioschrijvers Ben Hecht en Jo Swerling het originele verhaal van John Steinbeck bewerken. “Het was een microcosmos van de oorlog. (...) De zeeman die gespeeld wordt door John Hodiak was haast een communist, en het andere uiterste was de zakenman, min of meer een fascist.' Met Tallulah Bankhead, John Hodiak en Willi­am Bendix.

In september is als voorfilm Bon voyage te zien, een van de twee 35mm-films van een half uur die Hitchcock in 1944 draaide voor de Geallieerden. De film, een eerbertoon aan het Franse verzet, was bedoeld voor vertoning in bevrijd Frankrijk.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1944

Productieland(en)

US

Originele titel

Lifeboat

0

Drager

35mm

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still Rear Window
Lifeboat3
Lifeboat4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op