Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Light Falls Vertical

Light Falls Vertical

Efthymia Zymvragaki / ES, DE, 2022 / 85 min.

Filmmaker Efthymia Zymvragaki vermengt het relaas van een dader en haar eigen ervaringen met geweld in een poëtische film, die inzicht biedt in het waarom en de gevolgen van mishandeling.

poster IDFA 2022

Toen filmmaker Efthymia Zymvragaki als jongvolwassene haar geboorte-eiland Kreta ontvluchtte, hoopte ze daarmee haar gewelddadige jeugd achter zich te kunnen laten. Maar in Spanje komen herinneringen terug wanneer een man haar vraagt een film over hem en zijn gewelddadigheid te maken.

De ontmoetingen met deze schizofrene Ernesto en zijn alter ego Juan, de openhartige gesprekken over het geweld dat hij pleegde en de scènes waarin hij delen uit zijn autobiografie naspeelt of laat naspelen door acteurs geven een ongekend inzicht in het wezen van een dader – in dit geval één die zich pijnlijk bewust is van zichzelf. Ondertussen herbeleeft de filmmaker haar eigen verleden.

De kalme, bijna fluisterende voice-over en poëtische, cinematografische beelden van zonovergoten plekken, details van bloemen en de zee – waarin Zymvragaki’s vader uiteindelijk is omgekomen – laten ruimte voor eigen gedachten. Behalve over de impact en oorzaak van huiselijk geweld gaat de film ook over identiteit en het verlangen naar een thuis.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Efthymia Zymvragaki

Productiejaar

2022

Productieland(en)

ES, DE

Originele titel

A Sad and Vulgar Loner / Now the Light Falls Vertical

Lengte

85 min.

Taal

Spanish, English, Greek (modern)

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op