Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Lilies of the Field (Ralph Nelson, US 1963)

Lilies of the Field

Ralph Nelson / US, 1963 / 94 min.

Sidney Poitier won als eerste zwarte man een Oscar voor Beste Acteur als behulpzame ex-GI die vijf nonnen ontmoet die van achter de Berlijnse Muur zijn ontsnapt naar een boerderij in Arizona. Dit opwekkende komische drama over het magische in het dagelijkse leven schittert door eenvoud.

poster Lilies of the Field (Ralph Nelson, US 1963)

Een werkloze bouwvakker stopt bij een afgelegen boerderij in de woestijn van Arizona om water te halen voor zijn oververhitte auto. De vervallen boerderij wordt gerund door een groep uit Oost-Duitsland afkomstige katholieke nonnen, onder leiding van de strenge moeder-overste, die gelooft dat deze Homer door God is gestuurd om een kerk in de woestijn te bouwen.

Bijna ongemerkt wordt hij meegezogen in het leven van de nonnen. Hij geeft ze Engelse les, koopt eten, rijdt ze naar de mis, zingt samen met ze. De bouw van de kerk blijkt een lastig en ontmoedigend project te zijn en de moed zakt Homer in de schoenen, ook omdat hij niet betaald wordt en de stenen opraken. Maar Homer maakt zich geliefd bij de omliggende bewoners en als collectief weten ze de kapel te bouwen.

Deze opbeurende film over goedheid, eenvoud en onbaatzuchtigheid is de geschiedenis ingegaan dankzij de eerst Oscar voor een Afro-Amerikaanse acteur. Pas 38 jaar nadat Poitier die Oscar won, werd Denzel Washington de tweede zwarte man die de prijs won voor Beste Acteur, voor zijn rol in Training Day.

Details

Regisseur

Ralph Nelson

Productiejaar

1963

Productieland(en)

US

Originele titel

Lilies of the Field

Lengte

94 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ENG of ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still Lilies of the Field (Ralph Nelson, US 1963)
still Lilies of the Field (Ralph Nelson, US 1963)
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)

’The slap heard around the world’

Voor ons online Magazine plaatste The Black Archives’ Isabelle Britto ‘the slap heard around the world’ uit In the Heat of the Night in een historische context. Waarom maakte deze klap zo’n indruk in 1967, en wat maakte Sidney Poitier zo’n bijzondere acteur?

Lees meer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op