Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Lingui, The Sacred Bonds (Mahamat-Saleh Haroun, TD/FR/DE/BE 2021)

Lingui, The Sacred Bonds

Bekijk trailer

Mahamat-Saleh Haroun / TD, FR, DE, BE, 2021 / 87 min.

De 15-jarige Maria raakt zwanger, maar zet alles op alles voor een abortus, met hulp van haar moeder Amina. Mahamat-Saleh Harouns zevende lange speelfilm is een subtiele ode aan de verborgen solidariteit van vrouwennetwerken in een streng islamitische, strikt patriarchale samenleving.

poster Lingui, The Sacred Bonds (Mahamat-Saleh Haroun, TD/FR/DE/BE 2021)

N’Djamena, Tsjaad. De dertigjarige alleenstaande moeder Amina werkt dag en nacht om de eindjes aan elkaar te knopen. Als haar dochter, de 15-jarige Maria, op een dag niet meer naar school gaat en zich nukkig gedraagt, blijkt dat ze zwanger is. Wat te doen?

Van dit ogenschijnlijk eenvoudige gegeven weeft regisseur Mahamat-Saleh Haroun een doorleefde vertelling over vrouwen die zich geconfronteerd zien met de do’s en don’ts van een streng islamitische samenleving. Een dokter die abortus pleegt staat in Tsjaad vijftien jaar gevangenisstraf te wachten, single moeders worden door hun familie verstoten en het wakende oog van de imam dringt door tot ver achter de voordeur.

Lingui, the Sacred Bonds is een subtiele ode aan de verborgen solidariteit van vrouwennetwerken in een strikt patriarchale samenleving. Harouns ingehouden, visuele filmstijl geeft met weinig woorden ruimte aan de dilemma’s van Amina en haar dochter en toont de strijd die de vrouwen moeten voeren van binnenuit, zonder nadrukkelijk te worden.

Mahamat-Saleh Harouns zevende lange speelfilm was onder meer te zien op de internationale filmfestivals van Cannes (competitie), Toronto en Londen. Lof was er met name voor de sterke rol van Achouack Abakar als de charismatische Amina.

Veerkracht en solidariteit… (**** NRC Handelsblad)

...prachtig, kleurrijk camerawerk...aangenaam rustig...weldadige sfeer en aandacht voor de personages... (De Volkskrant)

...krachtige beelden...pakkend...Aangrijpend... (De Telegraaf)

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of explicit discrimination

Regisseur

Mahamat-Saleh Haroun

Productiejaar

2021

Productieland(en)

TD, FR, DE, BE

Originele titel

Lingui

Lengte

87 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Lingui, The Sacred Bonds (Mahamat-Saleh Haroun, TD/FR/DE/BE 2021)
still Lingui, The Sacred Bonds (Mahamat-Saleh Haroun, TD/FR/DE/BE 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op