Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still L'intrus (Claire Denis, FR 2004)

L'intrus

Claire Denis / FR, 2004 / 130 min.

Denis' geheimzinnige, rijke film is een hypnotiserende zintuiglijke ervaring. L'intrus springt door de tijd en langs continenten – van de wildernis van de Alpen en een neonverlicht Korea tot het tropische Tahiti vol lome melancholie.

poster L'intrus (Claire Denis, FR 2004)

L’intrus is een veelgelaagde film, waarin droom en werkelijkheid door elkaar heen lopen, met weelderige CinemaScope-beelden van Denis’ vaste cameravrouw Agnès Godard. De film verhaalt over de teruggetrokken levende Louis Trebor (Michel Subor), een oudere hartpatiënt met een duister verleden. In de hoop op uitstel van het onvermijdelijke, zoekt Trebor op de zwarte markt een nieuw en jong hart. Onderweg hoopt hij zijn verloren gewaande zoon te vinden.

Zijn tocht voert hem naar Korea en Tahiti, maar de uitkomst blijkt ontgoochelend. Of niet? Denis vertelt het verhaal op de haar kenmerkende wijze: de gebeurtenissen zijn voor meerdere interpretaties vatbaar. Is Louis letterlijk en figuurlijk harteloos? Hij is een getroebleerd man: hij wil zijn verleden ontvluchten maar kan niet aan zichzelf ontsnappen.

L’intrus is een gedurfd meesterwerk, een losse vertelling met weinig woorden. Denis’ cryptische, ongrijpbare odyssee voelt als een half herinnerde droom, vol hallucinaties en herinneringen. De ‘indringer’ uit de titel heeft meerdere betekenissen: het binnendringen van een lichaam door andermans hart, of een metafoor voor kolonisatie. Het verhaal ontleende Denis aan de gelijknamige roman van de filosoof Jean-Luc Nancy. Ook liet zij zich inspireren door R.L. Stevensons ‘In the South Seas’ (1896) en de schilderijen van Paul Gauguin uit diens Stille Zuidzee-periode.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Claire Denis

Productiejaar

2004

Productieland(en)

FR

Originele titel

L'intrus

Lengte

130 min.

Taal

French

Ondertiteling

NLD

Onderdeel van

Claire Denis

In Eye is een omvangrijk retrospectief te zien rond Claire Denis, een van de belangrijkste filmmakers van Frankrijk. De Franse filmmaker Claire Denis onderzoekt in haar werk de gevolgen van kolonialisme en het gevoel een buitenstaander te zijn, met aandacht voor familiale spanningen, sensualiteit en verlangen. Retrospectief met nieuw gerestaureerde films; Chocolat (4K) en Beau travail (4K) voor het eerst te zien in de Nederlandse bioscoop.

Lees meer
campagnebeeld Claire Denis – Trouble-Making Magic
still L'intrus (Claire Denis, FR 2004)
still L'intrus (Claire Denis, FR 2004)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op