Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Oliver Hermanus / GB, JP, SE, 2022 / 102 min.

In 1952 kreeg Akira Kurosawa lof voor zijn vertelling over een trouwe gemeenteambtenaar die na een diagnose van terminale kanker terugkijkt op zijn leven. Oliver Hermanus maakte een remake, met de Britse acteur Bill Nighy in de aangrijpende hoofdrol. 

poster Living (Oliver Hermanus, GB 2022)
Londen 1953. Mr Williams (Bill Nighy) leidt een keurig, hardwerkend bestaan als ambtenaar op het stadhuis, waar hij zich met zijn medewerkers inzet voor de wederopbouw van het land.

Terwijl het papierwerk zich opstapelt, verneemt de vergrijsde gemeenteambtenaar dat hij niet meer lang te leven heeft. Zijn diagnose dwingt hem om zijn leven in handen te nemen. Wat is de betekenis van zijn bestaan geweest? De weduwnaar, vader van een verweesde zoon, wil aan het einde van zijn kleurloze bestaan meer nalaten dan dorre paperassen.

Nobelprijswinnaar als scenarist

Voor de remake van Kurosawa’s klassieker Ikiru – een verstilde studie over eenzaamheid in het aangezicht van de dood – vroeg regisseur Oliver Hermanus niemand minder dan Nobelprijswinnaar Kazuo Ishigiro (The Remains of the Day) voor het scenario. De remake is geschoten in de stijl van Engels en Amerikaanse klassiekers uit Kurosawa’s tijd.

De hoofdrol ging naar de veelzijdige Britse acteur Bill Nighy (The Best Exotic Marigold Hotel, Little Drummer Girl), die een aangrijpende vertolking geeft van Mr. Williams als de archetypisch onderkoelde Brit-in-krijtstreeppak-met-bolhoed. De film ging in wereldpremière op het Sundance Film Festival en oogstte er lovende kritieken.

Bill Nighy speelt de rol van zijn leven...ijzersterk...in een van zijn beste en meest subtiele rollen...fraai...mooi...bitterzoet...zeer verzorgd gemaakt...prachtig... (**** NRC Handelsblad)

...warmboedig...een van zijn mooiste rollen...perfecte film voor grauwe wintermaanden...ontroerend...behalve aangrijpend ook vaak geestig...slim...een verpletterende indruk... (**** De Volkskrant)

...subliem...prachtig, melancholisch verhaal...glorieus...opmerkelijk fijnzinnige rol, die weleens in aanmerking zou kunnen komen voor een Oscar...geweldig...vloeiende vertelling...Heerlijk...talentvol...weet daarbij het kleine gebaar te bewaken...intiem...alle nuances van het acteerwerk...elegant... (**** Trouw)

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Oliver Hermanus

Productiejaar

2022

Productieland(en)

GB, JP, SE

Originele titel

Living

Lengte

102 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Living (Oliver Hermanus, GB 2022)
still Living (Oliver Hermanus, GB 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op