Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Andrew Legge / IE, GB, 2022 / 79 min.

Een ‘spectaculaire lowbudget sciencefictionfilm’. Zo werd Andrew Legge’s speelfilmdebuut ontvangen op het filmfestival van Locarno. Nu te zien in Nederland, deze zwart-wit tijdreisfilm over twee zussen in Londen die de loop van WOII proberen te beïnvloeden met een zelfgebouwde machine. 

poster Lola (Andrew Legge, IE/GB 2022)

Londen, 1941. De stad lijdt onder de ‘Blitzkrieg’-bombardementen van Hitlers Luftwaffe, Thomasina en Martha maken zich zorgen: wat als de nazi’s winnen? De twee getalenteerde zussen – hun ouders zijn overleden – bouwen een machine waarmee ze radio- en tv-uitzendingen uit de toekomst kunnen ontvangen. Ze noemen de tijdreismachine ‘Lola’.

Al gauw dansen David Bowie, de Stones, de Kinks en allehande punkgroepen over het scherm, de zussen dansen mee op revolutionaire muziek die nog gemaakt moet worden, een anachronistisch feest in oorlogstijd.

Fatale fout

Maar Lola kan meer, bedenken ‘Thom’ en ‘Mars’; ze geven de machine opdracht informatie uit de toekomst te onderscheppen om de Britse inlichtingendienst te helpen. Het blijkt een succes, de geallieerden raken aan de winnende hand – totdat Thom een fatale fout maakt en de toekomst een nachtmerrie wordt…

Lola is het speelfimdebuut van de jonge Ierse regisseur Andrew Legge, die geldt als ‘het best bewaarde filmgeheim van Ierland’. Zijn razend inventieve lowbudget sciencefictionvertelling is zowel een speelse tijdreis en ode aan de popmuziek, als een bespiegeling over ‘what if’-geschiedschrijving, de manipulatieve macht van massamedia en het verlangen verleden en toekomst om te buigen naar eigen inzicht, ten goede of ten kwade.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Lola ziet is de korte film R.I.P. (7') van Jan Doense uit 2001 te zien. In deze humoristische thriller uit de Eye-collectie bezoekt een zombie een doodsbange vrouw in een donker huis. De duistere indringer, die haar overleden man blijkt te zijn, heeft het echter niet op haar of haar bezittingen gemunt. Met De Dijk-zanger Huub van der Lubbe in de rol van de engerd.

Te zien in Eye en landelijke bioscopen.

…zeer geloofwaardig…een grappig, origineel en sterk uitgevoerde tijdfilm…sterk script…virtuoos… (**** NRC Handelsblad)

…formidabele Britse productie…eigenzinnig…barstensvol inventieve ideeën…briljant…fantastische staaltjes Britse humor, twee prima jonge Britse actrices…originaliteit, speelsheid, intelligentie en unieke vorm en stijl. Maar zelfs met deze woorden doe je ‘LOLA’ tekort. Want man, man, man, wat een feest van een film is dit! (****1/2 Cinemagazine)

…inventief…spannend…Creatief en zeer geslaagd…Lola zet je continu aan het denken…sterke uitvoering van verhaal en techniek…verbluft…Dit is de reden dat je film kijkt: om blij verrast te worden door iets kleins, onbekends en creatiefs als Lola…parel. (8,5/10 De Filmrecensent)

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Andrew Legge

Productiejaar

2022

Productieland(en)

IE, GB

Originele titel

Lola

Lengte

79 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Lola (Andrew Legge, IE/GB 2022)
still Lola (Andrew Legge, IE/GB 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op