Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Los olvidados 1

Los olvidados

Luis Buñuel / MX, 1950 / 85 min.

Met het klassiek geworden Los olvidados ('De vergetenen') maakte Luis Buñuel een comeback in de internationale filmwereld. Zijn ongepolijste visie op het arme, door geweld getekende bestaan van jeugdcriminelen in Mexico-Stad won in Cannes de prijs voor Beste regie.

Los olvidados 2

Met Los olvidados (”De vergetenen”) - sterk geënt op het Italiaans neorealisme - keerde Buñuel terug in het zicht van de internationale filmwereld. Zijn ongepolijste visie op het door geweld en armoede getekende bestaan van jeugdcriminelen in Mexico Stad - Buñuel baseerde zich op politieverslagen - werd door velen als schokkend ervaren. Toch kreeg de film in 1951 in van het Cannes-filmfestival de prijs voor Beste regie toegekend.

surrealistische droomscène

De surrealistische droomscène rond de hoofdfiguur, Pedro, is beroemd geworden. Volgens The Village Voice van die dagen was Los olvidados “een schitterende film, sterk genoeg om een geharde communist te doen huilen of een ware christen tot wanhoop te drijven.' De film wordt vertoond bij de tentoonstelling Francis Alÿs - Children's Games. Ook kunstenaar Francis Alÿs verkent in zijn werk de sociale positie van kinderen in onze maatschappij en de verbeelding daarvan.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Luis Buñuel

Productiejaar

1950

Productieland(en)

MX

Originele titel

Los olvidados

Lengte

85 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Francis Alÿs

Deze winter presenteert Eye Filmmuseum een grote tentoonstelling rond de Belgisch-Mexicaanse kunstenaar Francis Alÿs. Alÿs is vooral bekend geworden door zijn speelse oeuvre, dat tegelijkertijd geëngageerd en poëtisch is. Zijn werken zijn fantasievolle en rijke observaties van het dagelijkse leven op soms politiek-geladen momenten en plekken. In Eye wordt in een grote, ruimtelijke opstelling zijn indrukwekkende serie Children’s Games getoond.

Lees meer
Children's Game 10 (Francis Alÿs)
Los olvidados luis bunuel 1950 1 2
Los olvidados 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op